събота, 30 август 2008 г.

Red Bull = Инфаркт, но при новата разновидност на напитката, риска е нулев

Наскоро прочетох в един е-вестник http://news.vestnik24.com/health/,че енергийните напитки могат да увеличат значително риска от инфаркт на миокарда, дори сред малки хора, предупреждават австралийски учени.

Установено е, че такава напитка, каквато е "Red Bull", предизвиква повишаване вискозитета на кръвта, което предразполага към увеличена съсирваемост и риск от съдов инцидент. След подобни заключения говорителката на фирмата в Австралия заяви, че темата ще бъде проучена в главния офис в Австрия. Според нея установените рискове не са по-големи от тези след консумацията на чаша кафе. Напитката е забранена в държави като Норвегия, Уругвай и Дания поради странични ефекти, описани върху кутията. Все пак обаче е регистрирана продажба от 3,5 милиона кутии в общо 143 страни. Фирмата производител, чието лого е "Red Bull дава криле", са спонсори на Формула 1, както и някои други екстремни спортове по целия свят. Предупреждава, че дневната консумация не трябва да надвишава две кутии. Рискове за здравето има само тогава, когато се приема на фона на високо напрежение, високо артериално налягане, при които има влошаване състоянието на съдовете и допълнително се увеличава склонността към тромбообразуване.

Това явно е добър начин за анти-реклама на напитката, но ето, че попаднах и на друга новина свързана със същия бранд, но вече с друга, по-безвредна напитка надявам се.

Наскоро от Red Bull пуснаха на пазара нова напитка Red Bull Cola, с която се целят в по-голяма аудитория от потребители. За разлика от енергийната напитка, новото попълнение не съдържа таурин и други вещества, който според някои учени увеличават риска от инфаркт. Red Bull е забранен в някои страни, но Red Bull Cola се прави изцяло от натурални продукти. Напитката вече може да се намери в Австрия, Германия, Швейцария, Англия, Ирландия, Италия, Русия и в Las Vegas, но няма сведения кога ще дойде в България.

Надявам се, това да бъде много скоро.

петък, 29 август 2008 г.

КАК СЕ ПРАВИ ФРАПЕ

Приготвянето на фрапе е майсторско дело, една творческа процедура, която се е превърнала ритуал. Всеки стадий, от сипването на захарта и дори добавянето на кафе, е еднакво важен. Първо изсипвате захарта и след това кафето, защото ако бръкнете с лъжичка в кафето, а след това в захарта, ще зацапате захарта в съда, в който я съхранявате.
В един и същи съд не смесвате предварително захар и кафе, защото не можете да бъдете сигурни в хомогенността на получената смес.
Разбиването на бъдещото фрапе е най-важната част на този великолепен ритуал. От разбиването зависи качеството на пяната, която е от най-голямо значение за визуалната и вкусовата ви наслада. За това, за да се получи богата и плътна пяна, слагате поне 2 лъжички кафе.
Ако използвате кафява захар, не бъркайте дълго сместа, тъй като тя се топи много бавно и в резултат от дългото разбиване ще се образува много пяна и много по – малко кафе. Следователно можете да разбиете първо кафето с малко вода и след това да добавите кафявата захар, и да продължите разбиването още малко. Ако използвате бяла захар, изберете по – ситна, която да е в състояние да се разтвори бързо при разбиването и да не скърца между зъбите ви.
Прибавяйки водата накрая, пяната трябва да промени цвета си от кафяво към бяло и да се задържи в нюанс между тези два цвята. Това означава, че повечето кафе, което сте сложили, се е разтворило и не се е концентрирало в пяната и следователно фрапето ви ще притежава по – богат аромат.
Предпочитайте малките разфасовки кафе - така гранулите ще се запазят свежи по-дълго време. За да удължите трайността му, съхранявайте кафето в хладилника. Когато използвате миксер, трябва да движите чашата, в която разбивате сместа отгоре надолу и после от долу нагоре, докато миксера даде възможност на новообразуваната пяна да се вдигне нагоре и новите слоеве на фрапеената пяна, съгласно принципа на Bernoulli, да се образуват под старите. Така си осигурявате достатъчна като дебелина пяна. Ако сте сложили достатъчно количество кафе, пяната ще бъде гъста и ще ухае с онзи божествен аромат на кафе. Внимавайте с количеството вода, което ще налеете в последния стадий. Ако сте се справили и не сте развалили пяната от разбитата смес, преценете колко вода да добавите. Да не забравите, че в последствие ще добавяте и ледчета, което означава, че количеството вода ще се увеличи, защото те ще се стопят и за това се постарайте да предвидите големината на ледчетата, които ще прибавите в чашата си.
Съществува и т.нар. моряшко кафе или известно още като кафе a la James Bond:
в казармата, войниците след като си приготвят сместа, вземат една сламка, разрязват я на около 2 см. от долната и страна, от която не се пие, прегъват срязаните части навън, асиметрично помежду им и използват приспособлението като ръчен миксер.
Когато фрапето е сладко и с мляко по-малко влияе на нервната система, отколкото ако няма мляко.
Ако го приготвяте с ледчета, във всяко ледче предназначено за фрапето капнете по една капка безалкохолно /от типа на кока-кола/, за да съхрани сладостта си, когато се разтопи.

Когато си поръчвате фрапе.......
Когато си поръчвате фрапе в пластмасова чаша, помнете да не допирате сламката в дъното на чашата, защото там се е събрала цялата захар и резултата ще бъде, че при отпиване от дъното, вкуса на кафето ще е по-горчив. Съществуват 2 теории, които обясняват този феномен.
Първата е мнението, че прекалената концентрация /натрупване/ на захар прави количеството кафе, което отпивате да горчи. Това се подкрепя от факта, че захарта се задържа по зъбите ни.
Втората теория поддържа твърдението, че фрапето има по-горчив вкус, защото многото захар блокира входа на сламката и резултата е, че отпивате повече кафе понеже е по - течно, отколкото захарта, която е твърда, защото все още не е успяла да се разтвори.
Когато пиете фрапе в стъклена чаша , добре е дъното и да не е равно, а да е с диаметрален наклон към центъра, така че когато отпивате от фрапето, кафето да слиза, а пяната трябва да следва наклоненото движение на течната му част, така че тези две страни /пяна-кафе/ да не се разграничават и пяната да следва тангентата /допирната линия/ на движението на фрапето.
Когато фрапето е към края си можете да добавите вода, за да получите още малко фрапе. И пак трябва много да внимавате с количеството вода, което ще налеете в този момент - т.е. когато фрапето се измерва с глътки, преди да се усвои изцяло от стомаха ви, кафето ще е малко и ще трябва да прибавяте водата на равни и малки дози и същевременно да го разбърквате.
Обикновено кафето в кафенетата е с много пяна и малко кафе. Това се случва когато миксера, който се използва е с по – голяма мощност, отколкото е нужно.
Още малко подробности...
Опитайте различни кафета. Може някой вид да ви хареса повече от друг, да има по-различен аромат или пък малка разлика във вкуса. Единственият критерий е вашият вкус.
Също така пробвайте за замените класическата бяла захар с черна или кафява. Промяната в предпочитанията на захарта може да промени много вкуса на едно фрапе и то да ви хареса повече. Опитайте и разликата със заместители на захарта като глюкоза и фруктоза.
Рекорд в направата на фрапе е поставен от студент в Атина и той е 8 часа за едно фрапе.
Фрапето се лансира и в други страни, но с най-голям успех то се ползва в Гърция.
Съществуват различни видоизменения на фрапето, като например българското, което се приготвя от разтворимо кафе, кока-кола и сладолед, а в Сърбия и по други места към фрапето добавят алкохол.
Когато сервираме фрапе на някой друг, не го разбъркваме, но прегъваме леко сламката в горната й част, за да бъде по-удобно на консумиращия го.

По материали на: http://www.coffeeland.bg



сряда, 27 август 2008 г.

2008 Lavazza Calendar


Наскоро, търсейки снимки на различни марки кафе, попаднах на календара на Лаваца за 2008. В последните години кафеджиите, типично по италиански, водят люта битка с Пирели на календарния фронт, което може само да ни радва. Фотограф е Финли Маккей, който, както се разбира от интервю дадено за известно списание, не знае къде е България, но това е нормално за шотландец.



Ети и линк към всичките принтове: http://www.lavazza.com/corporate/it/lavazzastyle/calendars/2008.html

Да пием по чашка?

Развлеченията и свободното време са белег за състоянието на обществото. Те са маркер за социалната ангажираност и активност, а средствата, отделяни за тях, са косвен показател за качеството на живот. За българите това перо е все още малко - става дума за средства, давани за пряка консумация, а не например за инвестиране в екипировка.

Всеки шест от десет човека най-често прекарат свободното си време в заведение. Сред търсещите развлечение в ресторанти и кафенета мъжете преобладават пред жените. По този модел си отдъхват по-често младите между 18 и 24 години, но без съществена разлика с поведението на своите родители, за които престоят в заведение изчерпва представата за отдих от работното ежедневие. Поради това излизането се оказва и най-активният социален живот на българите. Тази практика на свободното време е обща и не зависи значимо от типа на местоживеене. Свободното си време в заведения най-често прекарват 64% от жителите на столицата и големите градове. В малките населени места са 60%, а в селата - почти половината.

Данните са от национално представително проучване на "Маркет ЛИНКС", проведено по поръчка на "Капитал" сред 1156 българи, юни 2008 г.
По материали на: http://www.capital.bg/show.php?storyid=541525

Е в заведения разбира се, че къде другаде да прекарваме повечето си свободно време? Все пак сме от Южна Европа и сме южен народ! След дългогодишният ми опит с испанците и испанската култура, даже установявам, че по-горепосочената статистика даже сме назад! Само 23% от анкетираните предпочитат заведение. Тази отчайваща статистика трябва да се промени, в противен случай ни очакват фалити!

вторник, 26 август 2008 г.

Коктейл "Sex on the Beach"


Този коктейл не може да се похвали с кой знае колко дълга история, но през краткото време, през което съществува, е станал толкова популярен, че все едно винаги го е имало.

Съставки


За приготвянето на Sex on the Beach, което се оценява като лесно, са необходими водка, прасковен шнапс, портокалов сок и сок от червена боровинка или касис. Чашата, в която се приготвя, е така наречената highball чаша.

Приготвяне

Съотношението на съставките водка, прасковен шнапс и двата вида сок е 2:1:2:2. Количеството, необходимо за един коктейл, е около 40 мл водка и по толкова от двата сока и 20 мл шнапс. В някои рецепти количеството на сока е по-голямо, около 2:1:3:3.

Всичко се разбърква в блендер с лед, след това се прецежда в чашата, в която също има достатъчно бучки лед. Украсява се с резен портокал, а може да се добави и коктейлна черешка.

Може да се направи и без блендер. Слага се лед в приготвената чаша. Добавят все всички съставки и се разбърква добре.

Вкус

Sex on the Beach е коктейл с доста плодов вкус. Някои даже казват, че е по-скоро женски, може заради не особено високото му алкохолно съдържание – около 10-12%. Интригуващото му име обаче го прави интересен за всички, още повече през лятото.

Никой не знае как е измислено името на Sex on the Beach, най-вероятно просто човекът, който го е направил за пръв път, е решил, че именно секс на плажа е това, което най-добре описва тази напитка като усещане. И наистина, плодовият вкус, съчетан с алкохолната основа, е една прекрасна асоциация за горещи плажове, както и за други горещи неща.

Въпреки интригуващите асоциации, в някои ресторанти в САЩ се срамуват да сложат това име в менюто си и го сменят с Fun on the Beach.

Вариации

Често портокаловият сок се замества или от равни количества портокалов и ананасов сок, или само от ананасов сок.

Едва ли има пряка връзка между секса, плажа и този коктейл, но пък самото му име е едно добро начало на вечерта.

По материали на: http://www.vratovrazka.com/

понеделник, 25 август 2008 г.

Частно парти в "Десетият град"

Снощи /б.а. в неделя 24.07.08г./ един от нашите редовни клиенти си празнува рожденият ден в "Десетият град". Беше резервиран целият горен етаж, като долния етаж и лятната градина бяха отворени за други наши клиенти. Получи се невероятен купон с много ядене, пиене и приятни разговори. Ето и малко снимки от кетъринга, не публикувам рожденика и гостите, поради разбираеми причини!



Коктейл Май Тай


Май Тай

Това е автентична традиционна рецепта за Май Тай от "Mai Tai" бара в Royal Hawaiian Hotel в Уайкики. Оригиналната Май Тай рецепта е създадена от Victor J. Bergeron през 1944 год. и донесена в Хавай през 1953 год. в Royal Hawaiian, Moana и Surfrider Hotels.

Съставки...

-30мл. тъмен ром
-30мл. светъл ром
-30мл. кюрасо
-60мл. портокалов сок
-15мл. фреш лимон
-даш Огреат сироп
-даш захарен сироп

Огреата доколкото си спомням беше сироп с бадемов вкус и аромат.
Даш това е малко количество течност, дето се вика едно капване, просто за аромат.

Приготовление...

Комбинирайте всички съставки по реда по който са описани една по една в чаша олд фешън върху натрошен лед. Разбъркайте добре с бъркалка. Гарнирайте с резен портокал, черешка и стръкче мента.

Все още не го предлагаме в "Десетият град", но от есента мисля да го включа в менюто!

неделя, 24 август 2008 г.

Том Круз в "Коктейл" - стар, но добър филм

Ровейки се из youtube.com , попаднах на това видео с Том Круз от известният му филм в близкото минало Coctail (Коктейл). Не си спомням дали от този филм съм се запалил по тази професия, или може би в по-ранен период е било, но филма, както и актьора си заслужава да се види!









Невероятен филм, ще погледна от къде мога да го дръпна, за да го гледам пак!

събота, 23 август 2008 г.

Майстори на рисуваното капучино


Качественото капучино се познава по каймака - казва кралят на капучиното Луиджи Лупи - с обилна пяна,без балончета. Всъщност пяната за Луиджи е нещо много повече - както платното за художника, тя е място за реализиране на творчески идеи, възможност за разгръщане на необятно въображение.Луиджи е световно признат за номер 1 в изкуството на рисуваното капучино - изобразява върху него ябълки, есенни листа, сърца...

Под названието лате арт това изкуство набира все повече популярност из целия свят. Ежегодно се провеждат курсове и състезания както в Италия, родината на капучиното, така и в други страни по цялото земно кълбо.


А това в дясно е моят първи опит (и за сега единствен) да направя нещо подобно. Държа да отбележа, че никога преди това не съм правил подобно нещо. Това бе първият ми опит и го направих за 3-4 минути! Сякаш стана нещо май.

Безалкохолен коктейл "Tropical"



Бързата и проста смес на безалкохолна мента и студено прясно мляко е балсам за душата в летните горещини.

30 мл ментов сироп
студено прясно мляко
резенче портокал
1 мараскино черешка

Сиропът се сипва в лонгдринк чаша и се долива мляко. Сервира се с кубчета лед, гарнира се с резен портокал и черешка.

четвъртък, 21 август 2008 г.

Как да се разхладим в жегата?


Дали към цитронадата ще се добави сода, спрайт или минерална вода, е въпрос на вкус. За "Куба Либре" обаче колата е задължителна.


Лимончето е екстра, която върви и на двата коктейла. Сокът му е задължителен за безалкохолния микс.


Део препоръчва за жегите два коктейла - цитронада или "Куба Либре".

Део и най-добрият му приятел - барманът Чочо, предлагат изпитани рецепти за летни коктейли.


Коя е най-голямата неприятност през лятото, за която няма абсолютно никакво значение дали човек се е родил висок или нисък, дали е рус или тъмнокос? Жегата, разбира се. Тя не подбира и не прощава. Ако ви хване, пускане няма. Има обаче начин да бъде преборена категорично. Как по-точно? На помощ идват двама от най-известните бармани у нас - Део (твърде популярен още и като телевизионен водещ) и най-добрият му приятел още от годините, когато е бил редови барман в "Ел Кабана" - Чочо.
"Ние бяхме първите двама в персонала на заведението, когато то отвори врати преди около 5 години", обяснява Део. След което допълва: "И си останахме последните". Той никога не е крил с какво се е занимавал, преди да стане едно от най-известните лица на Канал 1. До преди години дори поработвал от време на време на външния бар в заведението. "Сега вече - не", казва Део.
Той обаче с удоволствие се връща в заведението - било то да се види с приятеля си, който продължава да работи там, или пък просто в мислите, за да си припомни някоя приятна случка от миналото. "Помня, по едно време тук имаше толкова много хора през лятото, като на стадион "Маракана". И само ние двамата ги обслужвахме. Невероятен екип бяхме", разказва русокосият настоящ телевизионен водещ.
И понеже стана дума за летни жеги, то Део е категоричен - няма по-добро нещо от чая. "Първият вариант е с топла вода. И в никакъв случай - студена! Чайчето е идеално за тази цел. Реално то изравнява телесната температура с външната." Той лично предпочита да пиечай в жегите вместо коктейли.Но не студен, а топъл.
Има и други начини, подходящи за онези, които не харесват тази напитка. Става и със студен чай или студена минерална вода. "А вече ако искат да има някакъв ефект върху психиката и движението, може да се вземе и нещо с алкохол."
И Део, и Чочо са на мнение, че един от най-подходящите коктейли за лятото е цитронадата. "Перфектна е", казват в един глас двамата. За целта се взема един лимон и се изтисква. "Номерът е цялата чаша да е пълна с лед. Много клиенти смятат, че барманът, като слага лед, си строи къщичка. Нищо подобно! Най-готино е чашата ти да е пълна с лед. Няма ли лед, не става номерът", отсичат те.
За коктейла в чашата с лед се сипва лимоновият сок, пудра захар на вкус и сода или спрайт, пак според вкуса. "Тези, които не обичат газирано, спокойно могат
да го заменят с минерална вода",допълва Чочо.
"Другата класика е "Куба Либре". Американците навремето са добавили само кока-кола към кубинския ром и се получил коктейлът", казва Део. Идеалните съотношения за тази напитка според него са 50 мл ром и 150 мл кока-кола. А по желание всеки може да си добави вътре и малко лимон - нарязан на кръгчета или просто изстискан.
Хит в момента е обаче един екзотичен безалкохолен коктейл. "Прави се със сок от касис и сок от ябълка. Най-отгоре се капва сметана. Получава се много красиво и се сервира в голяма тумбеста чаша", обяснява Чочо.
Според Део новите варианти на готови коктейли с бакарди са също много успешен опит за потушаване на лятната жега. "Идеални са. Хем те удря, хем те пуска бързо, газираничко и е много приятно."
Текст и снимки: Segabg.com

iBeer 2.0

След появата на наркотиците които се разпространяват в Интернет, производителите на алкохол отвръщат на удара с електронната бира.
Вижте този iPhone и приложението му iBeer!

сряда, 20 август 2008 г.

Джин и ТиТоник и други интересни джунджурии

Доста нестандартна идея на дизайнерите от Fred Studio, по-друго си е сякаш човек да си пие уискито с потъналия замразен Титаник!

Разглеждайки сайта им, попаднах и на други интересни джунджурии, като тази добре
замислена чашка за еднократна употреба.

И други интересни формички за лед има, хем лед,хем бъркалка!


Друга нестандартна идея е, сервитьора като носи питието, в същата ръка да носи и мезето към него, така другата му ръка е свободна за носене на още работи.

За съжаление, тези неща все още ги няма на българския пазар. Остава ни само да се надяваме някой да ги внесе или да си ги купим от чужбина!




И малко видео по темата:

вторник, 19 август 2008 г.

Конкурс "Баш дини на сезона" в Салманово със спонсорството на мастика "Пещера"

Вчера неволно прочетох в "официоза" "Шуменска заря", за конкурса "Баш дини на сезона" в Салманово с любезното съдействие на мастика "Пещера" и още по-любезната фолк фурия-Галенчето! Та на този "диня фестивал" смядовската фолк фурия Галена се отчете с гръдна обиколка от 99 см. и песнички, разбира се!

След 20 години местният Празник на динята загуби автентичния си вид и получи комерсиална оценка, измерена с награден фонд от 3500 лева плюс три кашона с мастика "Пещера". За всички празнуващи, обаче, които наброяваха над 2000 души, като свежа "утешителна награда" се яви фолк-фурията Галена. Тя пя от сърце пред своята публика. "Аз съм от вашия край! Честит Празник на динята!" - поздрави своите горещи фенове смядовчанката, като вметна, че има приятелка и в Мараш.

"Тази диня е като прасе - толкова е голяма!" - възхити се искрено Галена на салмановската лауреатка. Динята на Димитър Колев закова кантара на 24.5 кг, а измереният й "ханш" отчете 107 см. За това бостанджийско чудо човекът прибра 2000 лева и кашон мастика "Пещера". "Какво ще си купиш с тези пари?" - попита го Галена, докато му връчваше наградата. "Нещо" - отвърна скромно мъжът и побърза да се скрие от любопитните журналисти. Според Илка Алексиева, тазгодишният победител от Салманово е наистина много трудолюбив човек, има около 10 дка градини и бостани. Но тя не се нае да определя дали гранд-динята му има салмановски произход. Докато Данка Колева направо издаде, че свръх тежката любеница е купена от борса в Южна България. Втора награда (1000 лева плюс кашон мастика) отнесе Росен Русев. Неговата диня, отгледана в Свиленград, тежи 22.5 кг и има "гръдна обиколка" 104 см - "почти колкото на Преслава", похвали в този момент колежката си от фолк гилдията, Галена. Наградата на Росен връчи кметът на Салманово Йордан Киров. На трето място се класира Милка Райкова - теглото на нейната диня бе 21.5 кг, а жената каза, че я отгледала в с. Александрово. Милка получи 500 лева и кашон с мастика от топмодела Гери. В журито, освен г-н Киров и Гери, блеснаха още заместник-кметът по бюджет и финанси в община Шумен Александър Генчев и Никол от "Плейбой". Наката Гъмов от тв шоуто "Аламинут", който партнираше на сцената на водещата Галена, също реши да се направи на интересен и донесе отнякъде диня с фаталния номер 13. Никой не му повярва, че той я бил отгледал, но пък на кантара тя респектира със своите 21.250 кг.
По материали на Шуменска заря.

Коктейл "Солено Куче" (SALTY DOG)

Направата на този коктейл не изисква големи познания, поради простата причина, че съдържа 2 съставки (алкохолна и безалкохолна + сол по ръба на чашата) и за това не смятах за необходимо да помествам тука рецептата. Но поради интереса на една от участничките във Форумът на Шумен Jethro Tull, реших да я поместя все пак. Значи съставките са:
Солено куче
хайбол чаша
4.0 сантилитра Водка
10.0 сантилитра Грейпфрут сок
Миксирайте водката и грейпфрут сока в шейкъра. Прецедете в хайбол чашата, която е предварително поръбена със сол и напълнена със лед.

Ами това е!

Попаднах и на една публикация в StandartNews за коктейлите които се пият през лятото и там също споменават коктейла "Солено Куче"
Прочетете сами:

Екзотични коктейли са хит в кръчмите

В горещото време в столичните заведения вървят най-много коктейлите. Тежките питиета, като уискито например, не са предпочитани от клиентите. Най-добре върви джинът, особено в комбинация с тоник. Питието е леко и приятно, идеално за лятото и излиза около 3 лева. Ментата със спрайт пък е изборът на по-младите клиенти. Коктейлът се харчи за около 2-2,50 лв. Ракиджиите сменят традиционното българско питие в горещините с мастика на кристали. Най-актуални обаче са коктейлите. Сред безалкохолните се предпочитат цитрусовите. Евтини и разхлаждащи, те са предпочитани пред обикновения натурален сок.
Алкохолните коктейли, най-актуални в жегата, обикновено се забъркват от водка и цитруси. "Секс на плажа" е сред най-предпочитаните. Струва от 2,50 до 3,50 лв. и е с водка, портокалов сок и гренадин. Ако към същите съставки се прибави боровинков сироп, се получава и разхлаждащият "Крайбрежен бриз".
"Соленото куче" също прави чудеса в горещините. Простичката комбинация от водка, грейпфрут и сол се намира сравнително евтино. "Мохито" също е много търсен в заведенията и се намира за около 4 лева. Прави се от ром, лимонов сок, лед и кубинската разновидност на ментата herba bueno. Пак с ром приготвят и традиционното през лятото "Дайкири".

понеделник, 18 август 2008 г.

Бакшиш


Дали и кога да даваме бакшиш? Колко трябва да е сумата? Къде, как, на кого…?

В различните култури на бакшишите се гледа по различен начин. Някои ги смятат за задължителни, други – за обидни. У нас като цяло бакшишите се приемат нормално, т.е., никой не би трябвало да се обиди както от това, че си дал бакшиш, така и от това, че не си дал. Друг е въпроса, имаме ли достатъчно средства да оставим приличен бакшиш. И все пак, важно е да си изградим навика, а държавата рано или късно, ще се оправи!

Смисълът на бакшиша е да покажеш, че си доволен от обслужването. Затова той не е задължителен – не е казано, че винаги, щом седнеш на кафе, трябва да оставяш бакшиш. Оставяш само тогава, когато си доволен. Ако сервитьорката те гледа накриво, бърка поръчката ти и не те забелязва, колкото и да и ръкомахаш, едва ли може с право да очаква да и оставиш бакшиш. Друг е въпросът, че някъде си го хващат сами.

Как да го оставиш?
Простото „Благодаря” или „Оставете”, докато тя търси да ти върне ресто е единият вариант. Другият е да изчакаш да ти върне и чак когато ставаш, да оставиш някакъв бакшиш на масата. Това може да пак рестото, а може и да е сума, която ти си преценил.

Колко?

Това също е въпрос на различни култури и стандарти. Някои казват 10%, други – 20%. Мое мнение – за повечето хора в България 20% звучи малко много, особено при по-големите сметки. Но ако наистина си доволен и можеш да си го позволиш, можеш да дадеш и повече. Все пак не се изсилвай – не е необходимо да демонстрираш каквото и да било чрез бакшиши. Бакшиш от 10 стотинки на голяма сметка е обиден, но другата крайност – бакшиш 50% от сметката – също е малко странна.

При по-малките сметки – в кафенета – можеш да направиш най-простото нещо и да закръглиш сумата нагоре. Например, ако сметката ти е 4 лв. и някакви стотинки, да оставиш 5. Понякога това е по-малко от 10%, но пак е вариант. Другият е, както вече казахме, да оставиш допълнително, след като ти върнат.

При по-големите сметки в ресторанти и т.н. бакшишът сякаш се приема за по-необходим. Някак си не върви да трябва да платиш 50 лв. и 20 ст. и да оставиш точни пари. Разбира се, ако не си доволен, няма такова нещо като задължителен бакшиш. Идеята на допълнителните пари е да стимулират и отличат този персонал, който се справя по-добре, който е по-усмихнат, услужлив и бърз.

Long Island Ice Tea

Този коктейл е още едно доказателство за това, че колкото по-забранено е едно нещо, толкова по-силно го желаем. Long Island Iced Tea е един от коктейлите, които са забъркани за пръв път по време на Сухия режим в САЩ. За да се скрие силно алкохолното му съдържание, коктейлът е кръстен с безобидното „студен чай”, което се оправдава и от визуалната му прилика с чая. За да се подсили заблудата, още тогава са украсявали „студения чай” с резенче лимон.

За пръв път обаче коктейлът е официално забъркан през 70-те. Тогава са му дали името, което е на най-големия остров в САЩ – Лонг Айлънд край Ню Йорк.

Въпреки невинното си име коктейлът е доста силен – с около 28% алкохолно съдържание, затова не трябва да се лъжем от вида и да внимаваме с консумацията му. Високата концентрация на алкохол в Long Island Iced Tea е заради ниското съдържание на безалкохолни съставки в сравнение с алкохола.

Как се приготвя

За алкохолната част са необходими водка, текила, бял ром и джин. Трябва също така трипъл сек (ликьор с вкус на портокал), лимонов сок, кола и захарен сироп.

Съотношението на всичко това: три части водка и също толкова текила, ром, джин, трипъл сек; пет части лимонов сок, шест части захарен сироп и кола. Тъй като тази захар е предостатъчна, лимоновият сок трябва да е без захар. Конкретните количества на всичко това зависят от това за колко хора ще се прави, за един стандартното количество на алкохолните части е 15 мл, а на другите съставки – пропорционално.
Друг вариант е да се смесят равни части от четирите алкохола и трипъл сека и да се добави 1 ½ част от така наречената кисела смес – равни части лимонов сок и захарен сироп, смесени в шейкър с лед.

Чашата
Най-добре е, ако след като се смесят съставките, изсипем сместа в шейкър и я разбием добре, После връщаме в чашата, като гледаме отгоре да има малко пяна, и добавяме резен лимон за украса. Сервира се с много лед.

Филмът „Maximum Overdrive” (1986) на Стивън Кинг вдъхновява друг вариант на коктейла. Това е единственият филм, който Кинг е режисирал. Направен е по негов разказ. Някои смятат филма за много добър, други за ужасен, а самият Кинг получава номинация за „Златна малинка” за най-лош режисьор.

Една реплика от филма обаче става вдъхновение за вариация на Long Island Iced Tea: „Adios, Motherfucker!” Този коктейл, познат и като AMF, се прави със синьо кюрасо вместо трипък сек и със спрайт вместо кола.


В "Десетият град" предлагаме както "Студен чай от Лонг Айлънд",така и "Adios, Motherfucker!".

неделя, 17 август 2008 г.

Coca-Cola Blāk


Coca-Cola Blāk има усещане за смес от кафе с кока кола, което далеч не е неприятно. Има разлика между европейската (Франция първо, а после Чехия) и американската версия - освен в дизайна и в концентрацията на кафе и използването на различен подсладител.

Интересно е, че Coca Cola най-вероятно ще спрат от производство тази разновидност на колата, въпреки че е представена през 2006-та година.

Ние също заредихме от новата разновидност на колата и в началото имаше успех, като всяко ново нещо, но в последствие цената сякаш оказа влияние. Трябва да спомена, че тази кола е внос и не се произвежда в Coca-Cola България и от там идва и скъпата доставна цена. При нас също се продава не много евтино, пак заради скъпата доставна цена, но мисля да намаля продажната цена.

събота, 16 август 2008 г.

Модерният коктейл днес

Кой е най-модерният коктейл днес? “Дайкири”, предпочитан от Ърнест Хемингуей, или класическото “Сухо мартини” на режисьора Луис Бунюел. А може би най-шик е “Маргарита” заради факта, че се харесва на Шарън Стоун, или пък джин-тоникът на покойната принцеса Даяна? Днес не е достатъчно напитката да е със звездна биография, много по-важно е тя да е с благородническо “потекло”. Затова колкото по-странни са съставките, толкова по-добре. На Изток броят стотици за екстравагантен коктейл с някаква рядка твар в него, която действа по-ударно и от виагра. Има го само в Китай и Тайван. Важно условие е обаче да е престоял в малко истинска водка. Уханна смес от рядък дървесен вид - кора от дървото йохимбе, също афродизиак, забъркана с коняк, преживял двете световни войни, дава отново хитова продукция.
В света са известни над 150 коктейла. Освен невероятните съставки, още по-невероятни са названията им - “Щастливото завръщане”, “Целуни ме бързо”, “Фарисей”, “Съмнителна жена”, “Тропически гъдел”, “Спасителен”, “Свети Петър”, “Коронация”, “Детективски”, “Африканска замба” и др.

петък, 15 август 2008 г.

Скрюдрайвър

Продукти:
50 мл. водка,
180 мл.фреш от портокали

Начин на приготвяне:
1. Слагат се 3-4 бучки лед
2. Сипват се водката и фреша от портокали
3. Украсява се с резен портокал.

четвъртък, 14 август 2008 г.

Ледено студено Ice-coffee


Кафето с екстри е класически финал на лятното меню.

1 топки ванилов сладолед
120 мл леденостудено кафе еспресо
бита сметана
шоколадови пръчици за украса


Сладоледът се сипва в конусовидна лонгдринк чаша, като кафето се излива внимателно върху него. Гарнира се със сметана и шоколадови пръчици.