понеделник, 18 август 2008 г.

Long Island Ice Tea

Този коктейл е още едно доказателство за това, че колкото по-забранено е едно нещо, толкова по-силно го желаем. Long Island Iced Tea е един от коктейлите, които са забъркани за пръв път по време на Сухия режим в САЩ. За да се скрие силно алкохолното му съдържание, коктейлът е кръстен с безобидното „студен чай”, което се оправдава и от визуалната му прилика с чая. За да се подсили заблудата, още тогава са украсявали „студения чай” с резенче лимон.

За пръв път обаче коктейлът е официално забъркан през 70-те. Тогава са му дали името, което е на най-големия остров в САЩ – Лонг Айлънд край Ню Йорк.

Въпреки невинното си име коктейлът е доста силен – с около 28% алкохолно съдържание, затова не трябва да се лъжем от вида и да внимаваме с консумацията му. Високата концентрация на алкохол в Long Island Iced Tea е заради ниското съдържание на безалкохолни съставки в сравнение с алкохола.

Как се приготвя

За алкохолната част са необходими водка, текила, бял ром и джин. Трябва също така трипъл сек (ликьор с вкус на портокал), лимонов сок, кола и захарен сироп.

Съотношението на всичко това: три части водка и също толкова текила, ром, джин, трипъл сек; пет части лимонов сок, шест части захарен сироп и кола. Тъй като тази захар е предостатъчна, лимоновият сок трябва да е без захар. Конкретните количества на всичко това зависят от това за колко хора ще се прави, за един стандартното количество на алкохолните части е 15 мл, а на другите съставки – пропорционално.
Друг вариант е да се смесят равни части от четирите алкохола и трипъл сека и да се добави 1 ½ част от така наречената кисела смес – равни части лимонов сок и захарен сироп, смесени в шейкър с лед.

Чашата
Най-добре е, ако след като се смесят съставките, изсипем сместа в шейкър и я разбием добре, После връщаме в чашата, като гледаме отгоре да има малко пяна, и добавяме резен лимон за украса. Сервира се с много лед.

Филмът „Maximum Overdrive” (1986) на Стивън Кинг вдъхновява друг вариант на коктейла. Това е единственият филм, който Кинг е режисирал. Направен е по негов разказ. Някои смятат филма за много добър, други за ужасен, а самият Кинг получава номинация за „Златна малинка” за най-лош режисьор.

Една реплика от филма обаче става вдъхновение за вариация на Long Island Iced Tea: „Adios, Motherfucker!” Този коктейл, познат и като AMF, се прави със синьо кюрасо вместо трипък сек и със спрайт вместо кола.


В "Десетият град" предлагаме както "Студен чай от Лонг Айлънд",така и "Adios, Motherfucker!".

Няма коментари: