сряда, 27 август 2008 г.

Да пием по чашка?

Развлеченията и свободното време са белег за състоянието на обществото. Те са маркер за социалната ангажираност и активност, а средствата, отделяни за тях, са косвен показател за качеството на живот. За българите това перо е все още малко - става дума за средства, давани за пряка консумация, а не например за инвестиране в екипировка.

Всеки шест от десет човека най-често прекарат свободното си време в заведение. Сред търсещите развлечение в ресторанти и кафенета мъжете преобладават пред жените. По този модел си отдъхват по-често младите между 18 и 24 години, но без съществена разлика с поведението на своите родители, за които престоят в заведение изчерпва представата за отдих от работното ежедневие. Поради това излизането се оказва и най-активният социален живот на българите. Тази практика на свободното време е обща и не зависи значимо от типа на местоживеене. Свободното си време в заведения най-често прекарват 64% от жителите на столицата и големите градове. В малките населени места са 60%, а в селата - почти половината.

Данните са от национално представително проучване на "Маркет ЛИНКС", проведено по поръчка на "Капитал" сред 1156 българи, юни 2008 г.
По материали на: http://www.capital.bg/show.php?storyid=541525

Е в заведения разбира се, че къде другаде да прекарваме повечето си свободно време? Все пак сме от Южна Европа и сме южен народ! След дългогодишният ми опит с испанците и испанската култура, даже установявам, че по-горепосочената статистика даже сме назад! Само 23% от анкетираните предпочитат заведение. Тази отчайваща статистика трябва да се промени, в противен случай ни очакват фалити!

1 коментар:

Yo каза...

А защо няма отговор "Вися пред компа?" (което не изключва да го правя в заведение де :D )