четвъртък, 21 август 2008 г.

Как да се разхладим в жегата?


Дали към цитронадата ще се добави сода, спрайт или минерална вода, е въпрос на вкус. За "Куба Либре" обаче колата е задължителна.


Лимончето е екстра, която върви и на двата коктейла. Сокът му е задължителен за безалкохолния микс.


Део препоръчва за жегите два коктейла - цитронада или "Куба Либре".

Део и най-добрият му приятел - барманът Чочо, предлагат изпитани рецепти за летни коктейли.


Коя е най-голямата неприятност през лятото, за която няма абсолютно никакво значение дали човек се е родил висок или нисък, дали е рус или тъмнокос? Жегата, разбира се. Тя не подбира и не прощава. Ако ви хване, пускане няма. Има обаче начин да бъде преборена категорично. Как по-точно? На помощ идват двама от най-известните бармани у нас - Део (твърде популярен още и като телевизионен водещ) и най-добрият му приятел още от годините, когато е бил редови барман в "Ел Кабана" - Чочо.
"Ние бяхме първите двама в персонала на заведението, когато то отвори врати преди около 5 години", обяснява Део. След което допълва: "И си останахме последните". Той никога не е крил с какво се е занимавал, преди да стане едно от най-известните лица на Канал 1. До преди години дори поработвал от време на време на външния бар в заведението. "Сега вече - не", казва Део.
Той обаче с удоволствие се връща в заведението - било то да се види с приятеля си, който продължава да работи там, или пък просто в мислите, за да си припомни някоя приятна случка от миналото. "Помня, по едно време тук имаше толкова много хора през лятото, като на стадион "Маракана". И само ние двамата ги обслужвахме. Невероятен екип бяхме", разказва русокосият настоящ телевизионен водещ.
И понеже стана дума за летни жеги, то Део е категоричен - няма по-добро нещо от чая. "Първият вариант е с топла вода. И в никакъв случай - студена! Чайчето е идеално за тази цел. Реално то изравнява телесната температура с външната." Той лично предпочита да пиечай в жегите вместо коктейли.Но не студен, а топъл.
Има и други начини, подходящи за онези, които не харесват тази напитка. Става и със студен чай или студена минерална вода. "А вече ако искат да има някакъв ефект върху психиката и движението, може да се вземе и нещо с алкохол."
И Део, и Чочо са на мнение, че един от най-подходящите коктейли за лятото е цитронадата. "Перфектна е", казват в един глас двамата. За целта се взема един лимон и се изтисква. "Номерът е цялата чаша да е пълна с лед. Много клиенти смятат, че барманът, като слага лед, си строи къщичка. Нищо подобно! Най-готино е чашата ти да е пълна с лед. Няма ли лед, не става номерът", отсичат те.
За коктейла в чашата с лед се сипва лимоновият сок, пудра захар на вкус и сода или спрайт, пак според вкуса. "Тези, които не обичат газирано, спокойно могат
да го заменят с минерална вода",допълва Чочо.
"Другата класика е "Куба Либре". Американците навремето са добавили само кока-кола към кубинския ром и се получил коктейлът", казва Део. Идеалните съотношения за тази напитка според него са 50 мл ром и 150 мл кока-кола. А по желание всеки може да си добави вътре и малко лимон - нарязан на кръгчета или просто изстискан.
Хит в момента е обаче един екзотичен безалкохолен коктейл. "Прави се със сок от касис и сок от ябълка. Най-отгоре се капва сметана. Получава се много красиво и се сервира в голяма тумбеста чаша", обяснява Чочо.
Според Део новите варианти на готови коктейли с бакарди са също много успешен опит за потушаване на лятната жега. "Идеални са. Хем те удря, хем те пуска бързо, газираничко и е много приятно."
Текст и снимки: Segabg.com

Няма коментари: