вторник, 19 август 2008 г.

Конкурс "Баш дини на сезона" в Салманово със спонсорството на мастика "Пещера"

Вчера неволно прочетох в "официоза" "Шуменска заря", за конкурса "Баш дини на сезона" в Салманово с любезното съдействие на мастика "Пещера" и още по-любезната фолк фурия-Галенчето! Та на този "диня фестивал" смядовската фолк фурия Галена се отчете с гръдна обиколка от 99 см. и песнички, разбира се!

След 20 години местният Празник на динята загуби автентичния си вид и получи комерсиална оценка, измерена с награден фонд от 3500 лева плюс три кашона с мастика "Пещера". За всички празнуващи, обаче, които наброяваха над 2000 души, като свежа "утешителна награда" се яви фолк-фурията Галена. Тя пя от сърце пред своята публика. "Аз съм от вашия край! Честит Празник на динята!" - поздрави своите горещи фенове смядовчанката, като вметна, че има приятелка и в Мараш.

"Тази диня е като прасе - толкова е голяма!" - възхити се искрено Галена на салмановската лауреатка. Динята на Димитър Колев закова кантара на 24.5 кг, а измереният й "ханш" отчете 107 см. За това бостанджийско чудо човекът прибра 2000 лева и кашон мастика "Пещера". "Какво ще си купиш с тези пари?" - попита го Галена, докато му връчваше наградата. "Нещо" - отвърна скромно мъжът и побърза да се скрие от любопитните журналисти. Според Илка Алексиева, тазгодишният победител от Салманово е наистина много трудолюбив човек, има около 10 дка градини и бостани. Но тя не се нае да определя дали гранд-динята му има салмановски произход. Докато Данка Колева направо издаде, че свръх тежката любеница е купена от борса в Южна България. Втора награда (1000 лева плюс кашон мастика) отнесе Росен Русев. Неговата диня, отгледана в Свиленград, тежи 22.5 кг и има "гръдна обиколка" 104 см - "почти колкото на Преслава", похвали в този момент колежката си от фолк гилдията, Галена. Наградата на Росен връчи кметът на Салманово Йордан Киров. На трето място се класира Милка Райкова - теглото на нейната диня бе 21.5 кг, а жената каза, че я отгледала в с. Александрово. Милка получи 500 лева и кашон с мастика от топмодела Гери. В журито, освен г-н Киров и Гери, блеснаха още заместник-кметът по бюджет и финанси в община Шумен Александър Генчев и Никол от "Плейбой". Наката Гъмов от тв шоуто "Аламинут", който партнираше на сцената на водещата Галена, също реши да се направи на интересен и донесе отнякъде диня с фаталния номер 13. Никой не му повярва, че той я бил отгледал, но пък на кантара тя респектира със своите 21.250 кг.
По материали на Шуменска заря.

Няма коментари: