събота, 30 август 2008 г.

Red Bull = Инфаркт, но при новата разновидност на напитката, риска е нулев

Наскоро прочетох в един е-вестник http://news.vestnik24.com/health/,че енергийните напитки могат да увеличат значително риска от инфаркт на миокарда, дори сред малки хора, предупреждават австралийски учени.

Установено е, че такава напитка, каквато е "Red Bull", предизвиква повишаване вискозитета на кръвта, което предразполага към увеличена съсирваемост и риск от съдов инцидент. След подобни заключения говорителката на фирмата в Австралия заяви, че темата ще бъде проучена в главния офис в Австрия. Според нея установените рискове не са по-големи от тези след консумацията на чаша кафе. Напитката е забранена в държави като Норвегия, Уругвай и Дания поради странични ефекти, описани върху кутията. Все пак обаче е регистрирана продажба от 3,5 милиона кутии в общо 143 страни. Фирмата производител, чието лого е "Red Bull дава криле", са спонсори на Формула 1, както и някои други екстремни спортове по целия свят. Предупреждава, че дневната консумация не трябва да надвишава две кутии. Рискове за здравето има само тогава, когато се приема на фона на високо напрежение, високо артериално налягане, при които има влошаване състоянието на съдовете и допълнително се увеличава склонността към тромбообразуване.

Това явно е добър начин за анти-реклама на напитката, но ето, че попаднах и на друга новина свързана със същия бранд, но вече с друга, по-безвредна напитка надявам се.

Наскоро от Red Bull пуснаха на пазара нова напитка Red Bull Cola, с която се целят в по-голяма аудитория от потребители. За разлика от енергийната напитка, новото попълнение не съдържа таурин и други вещества, който според някои учени увеличават риска от инфаркт. Red Bull е забранен в някои страни, но Red Bull Cola се прави изцяло от натурални продукти. Напитката вече може да се намери в Австрия, Германия, Швейцария, Англия, Ирландия, Италия, Русия и в Las Vegas, но няма сведения кога ще дойде в България.

Надявам се, това да бъде много скоро.

Няма коментари: