петък, 8 август 2008 г.

Първият музей на бирата у нас ще бъде открит в Шумен

Първият музей на бирата у нас ще бъде открит в Шумен, съобщи изпълнителният директор на „Карлсберг България” Александър Грънчаров. В него ще бъдат събрани предмети, свързани с пивопроизводството в Шумен от 1882 година до наши дни. Музеят ще се намира в помещение, в което работещите в „Шуменско пиво” ще могат да се събират на така наречената „петъчна бира”, характерен обичай за заводите на „Карлсберг”. Очаква се музеят да бъде официално открит след Великден.

Александър Грънчаров съобщи, че „Карлсберг България” отчита ръст на продажбите от 12 % ръст за първите два месеца на 2008 година. През януари фирмата е била № 1 на бирения пазар, нещо което се случва за първи път след купуването на двете пивоварни от датския гигант. Пазарният дял на „Карлсберг България” за първите два месеца е достигнал 31 %, с 4 % повече в сравнение със същия период на 2007 година. Всички марки бира на компанията отбелязват ръст на продажбите, а близо една пета от изпитото у нас пиво тази година е с марка „Шуменско”. „Карлсберг България” има намерения да инвестира 50 000 000 лева през настоящата година, почти по равно в двете фабрики – „Шуменско” и „Пиринско”.

В Шумен на мястото на стари, неизползваеми от години сгради се строи хале, в което ще заработи нова линия за кегове. Тя ще бъда открита през май и ще увеличи 3 пъти капацитета за производство на наливна бира в шуменската пивоварна. През май ще бъде напълно завършена и новата складова база с площ от 1000 кв. м. През тази година ще започне проучването, а през 2009 година ще бъде изградена и фирмена пречиствателна станция.


Източник: www.pokazatel.net

Няма коментари: