петък, 29 август 2008 г.

КАК СЕ ПРАВИ ФРАПЕ

Приготвянето на фрапе е майсторско дело, една творческа процедура, която се е превърнала ритуал. Всеки стадий, от сипването на захарта и дори добавянето на кафе, е еднакво важен. Първо изсипвате захарта и след това кафето, защото ако бръкнете с лъжичка в кафето, а след това в захарта, ще зацапате захарта в съда, в който я съхранявате.
В един и същи съд не смесвате предварително захар и кафе, защото не можете да бъдете сигурни в хомогенността на получената смес.
Разбиването на бъдещото фрапе е най-важната част на този великолепен ритуал. От разбиването зависи качеството на пяната, която е от най-голямо значение за визуалната и вкусовата ви наслада. За това, за да се получи богата и плътна пяна, слагате поне 2 лъжички кафе.
Ако използвате кафява захар, не бъркайте дълго сместа, тъй като тя се топи много бавно и в резултат от дългото разбиване ще се образува много пяна и много по – малко кафе. Следователно можете да разбиете първо кафето с малко вода и след това да добавите кафявата захар, и да продължите разбиването още малко. Ако използвате бяла захар, изберете по – ситна, която да е в състояние да се разтвори бързо при разбиването и да не скърца между зъбите ви.
Прибавяйки водата накрая, пяната трябва да промени цвета си от кафяво към бяло и да се задържи в нюанс между тези два цвята. Това означава, че повечето кафе, което сте сложили, се е разтворило и не се е концентрирало в пяната и следователно фрапето ви ще притежава по – богат аромат.
Предпочитайте малките разфасовки кафе - така гранулите ще се запазят свежи по-дълго време. За да удължите трайността му, съхранявайте кафето в хладилника. Когато използвате миксер, трябва да движите чашата, в която разбивате сместа отгоре надолу и после от долу нагоре, докато миксера даде възможност на новообразуваната пяна да се вдигне нагоре и новите слоеве на фрапеената пяна, съгласно принципа на Bernoulli, да се образуват под старите. Така си осигурявате достатъчна като дебелина пяна. Ако сте сложили достатъчно количество кафе, пяната ще бъде гъста и ще ухае с онзи божествен аромат на кафе. Внимавайте с количеството вода, което ще налеете в последния стадий. Ако сте се справили и не сте развалили пяната от разбитата смес, преценете колко вода да добавите. Да не забравите, че в последствие ще добавяте и ледчета, което означава, че количеството вода ще се увеличи, защото те ще се стопят и за това се постарайте да предвидите големината на ледчетата, които ще прибавите в чашата си.
Съществува и т.нар. моряшко кафе или известно още като кафе a la James Bond:
в казармата, войниците след като си приготвят сместа, вземат една сламка, разрязват я на около 2 см. от долната и страна, от която не се пие, прегъват срязаните части навън, асиметрично помежду им и използват приспособлението като ръчен миксер.
Когато фрапето е сладко и с мляко по-малко влияе на нервната система, отколкото ако няма мляко.
Ако го приготвяте с ледчета, във всяко ледче предназначено за фрапето капнете по една капка безалкохолно /от типа на кока-кола/, за да съхрани сладостта си, когато се разтопи.

Когато си поръчвате фрапе.......
Когато си поръчвате фрапе в пластмасова чаша, помнете да не допирате сламката в дъното на чашата, защото там се е събрала цялата захар и резултата ще бъде, че при отпиване от дъното, вкуса на кафето ще е по-горчив. Съществуват 2 теории, които обясняват този феномен.
Първата е мнението, че прекалената концентрация /натрупване/ на захар прави количеството кафе, което отпивате да горчи. Това се подкрепя от факта, че захарта се задържа по зъбите ни.
Втората теория поддържа твърдението, че фрапето има по-горчив вкус, защото многото захар блокира входа на сламката и резултата е, че отпивате повече кафе понеже е по - течно, отколкото захарта, която е твърда, защото все още не е успяла да се разтвори.
Когато пиете фрапе в стъклена чаша , добре е дъното и да не е равно, а да е с диаметрален наклон към центъра, така че когато отпивате от фрапето, кафето да слиза, а пяната трябва да следва наклоненото движение на течната му част, така че тези две страни /пяна-кафе/ да не се разграничават и пяната да следва тангентата /допирната линия/ на движението на фрапето.
Когато фрапето е към края си можете да добавите вода, за да получите още малко фрапе. И пак трябва много да внимавате с количеството вода, което ще налеете в този момент - т.е. когато фрапето се измерва с глътки, преди да се усвои изцяло от стомаха ви, кафето ще е малко и ще трябва да прибавяте водата на равни и малки дози и същевременно да го разбърквате.
Обикновено кафето в кафенетата е с много пяна и малко кафе. Това се случва когато миксера, който се използва е с по – голяма мощност, отколкото е нужно.
Още малко подробности...
Опитайте различни кафета. Може някой вид да ви хареса повече от друг, да има по-различен аромат или пък малка разлика във вкуса. Единственият критерий е вашият вкус.
Също така пробвайте за замените класическата бяла захар с черна или кафява. Промяната в предпочитанията на захарта може да промени много вкуса на едно фрапе и то да ви хареса повече. Опитайте и разликата със заместители на захарта като глюкоза и фруктоза.
Рекорд в направата на фрапе е поставен от студент в Атина и той е 8 часа за едно фрапе.
Фрапето се лансира и в други страни, но с най-голям успех то се ползва в Гърция.
Съществуват различни видоизменения на фрапето, като например българското, което се приготвя от разтворимо кафе, кока-кола и сладолед, а в Сърбия и по други места към фрапето добавят алкохол.
Когато сервираме фрапе на някой друг, не го разбъркваме, но прегъваме леко сламката в горната й част, за да бъде по-удобно на консумиращия го.

По материали на: http://www.coffeeland.bg



Няма коментари: