вторник, 26 август 2008 г.

Коктейл "Sex on the Beach"


Този коктейл не може да се похвали с кой знае колко дълга история, но през краткото време, през което съществува, е станал толкова популярен, че все едно винаги го е имало.

Съставки


За приготвянето на Sex on the Beach, което се оценява като лесно, са необходими водка, прасковен шнапс, портокалов сок и сок от червена боровинка или касис. Чашата, в която се приготвя, е така наречената highball чаша.

Приготвяне

Съотношението на съставките водка, прасковен шнапс и двата вида сок е 2:1:2:2. Количеството, необходимо за един коктейл, е около 40 мл водка и по толкова от двата сока и 20 мл шнапс. В някои рецепти количеството на сока е по-голямо, около 2:1:3:3.

Всичко се разбърква в блендер с лед, след това се прецежда в чашата, в която също има достатъчно бучки лед. Украсява се с резен портокал, а може да се добави и коктейлна черешка.

Може да се направи и без блендер. Слага се лед в приготвената чаша. Добавят все всички съставки и се разбърква добре.

Вкус

Sex on the Beach е коктейл с доста плодов вкус. Някои даже казват, че е по-скоро женски, може заради не особено високото му алкохолно съдържание – около 10-12%. Интригуващото му име обаче го прави интересен за всички, още повече през лятото.

Никой не знае как е измислено името на Sex on the Beach, най-вероятно просто човекът, който го е направил за пръв път, е решил, че именно секс на плажа е това, което най-добре описва тази напитка като усещане. И наистина, плодовият вкус, съчетан с алкохолната основа, е една прекрасна асоциация за горещи плажове, както и за други горещи неща.

Въпреки интригуващите асоциации, в някои ресторанти в САЩ се срамуват да сложат това име в менюто си и го сменят с Fun on the Beach.

Вариации

Често портокаловият сок се замества или от равни количества портокалов и ананасов сок, или само от ананасов сок.

Едва ли има пряка връзка между секса, плажа и този коктейл, но пък самото му име е едно добро начало на вечерта.

По материали на: http://www.vratovrazka.com/

Няма коментари: