понеделник, 18 август 2008 г.

Бакшиш


Дали и кога да даваме бакшиш? Колко трябва да е сумата? Къде, как, на кого…?

В различните култури на бакшишите се гледа по различен начин. Някои ги смятат за задължителни, други – за обидни. У нас като цяло бакшишите се приемат нормално, т.е., никой не би трябвало да се обиди както от това, че си дал бакшиш, така и от това, че не си дал. Друг е въпроса, имаме ли достатъчно средства да оставим приличен бакшиш. И все пак, важно е да си изградим навика, а държавата рано или късно, ще се оправи!

Смисълът на бакшиша е да покажеш, че си доволен от обслужването. Затова той не е задължителен – не е казано, че винаги, щом седнеш на кафе, трябва да оставяш бакшиш. Оставяш само тогава, когато си доволен. Ако сервитьорката те гледа накриво, бърка поръчката ти и не те забелязва, колкото и да и ръкомахаш, едва ли може с право да очаква да и оставиш бакшиш. Друг е въпросът, че някъде си го хващат сами.

Как да го оставиш?
Простото „Благодаря” или „Оставете”, докато тя търси да ти върне ресто е единият вариант. Другият е да изчакаш да ти върне и чак когато ставаш, да оставиш някакъв бакшиш на масата. Това може да пак рестото, а може и да е сума, която ти си преценил.

Колко?

Това също е въпрос на различни култури и стандарти. Някои казват 10%, други – 20%. Мое мнение – за повечето хора в България 20% звучи малко много, особено при по-големите сметки. Но ако наистина си доволен и можеш да си го позволиш, можеш да дадеш и повече. Все пак не се изсилвай – не е необходимо да демонстрираш каквото и да било чрез бакшиши. Бакшиш от 10 стотинки на голяма сметка е обиден, но другата крайност – бакшиш 50% от сметката – също е малко странна.

При по-малките сметки – в кафенета – можеш да направиш най-простото нещо и да закръглиш сумата нагоре. Например, ако сметката ти е 4 лв. и някакви стотинки, да оставиш 5. Понякога това е по-малко от 10%, но пак е вариант. Другият е, както вече казахме, да оставиш допълнително, след като ти върнат.

При по-големите сметки в ресторанти и т.н. бакшишът сякаш се приема за по-необходим. Някак си не върви да трябва да платиш 50 лв. и 20 ст. и да оставиш точни пари. Разбира се, ако не си доволен, няма такова нещо като задължителен бакшиш. Идеята на допълнителните пари е да стимулират и отличат този персонал, който се справя по-добре, който е по-усмихнат, услужлив и бърз.

Няма коментари: