понеделник, 23 март 2009 г.

"Los pequeños detalles" или "Малките (но важни) детайли"


Периодично чета един испански блог посветен предимно на кафетериите на остров Майорка (Балеарски острови) и по-специално кафетериите в столицата Палма де Майорка и вчера попаднах на текста по-долу. Хората обясняват, как малките детайли понякога или по-точно винаги са от изключителна важност за едно заведение държащо на клиентите си и реномето си! Копирам първо оригиналния текст и отдолу ще го преведа. Приятно четене!

Un vaso de agua junto al café, un recipiente con varios tipos de azúcar para elegir, una aceitera para poderte poner la cantidad que desees, servilletas de papel (no de esas que no absorven nada), la prensa nacional más importante, con dos ejemplares de cada para no encontrarlo ocupado, un bombon o chocólatina con la cuenta, frutos secos con la cerveza o refresco, vasitos para llevar el café por su andas con prisas, wifi abierto sin contraseña, poder elegir el tipo de pan para bocadillos (integral, barra, molde....), una galletita o pasta junto al café, cumplir con el horario (da mucha rabia ir a desayunar y que este cerrado cuando tendría que estar abierto), un quitamanchas por lo que pueda pasar.... y sobre todo, una sonrisa :)


Една чаша вода заедно с кафето, една малка табличка с различни видове захар за по-голям избор, един национален и един регионален вестник, една бонбона или дребно шоколадче със сметката, ядки или чипс с бирата, една бисквитка с кафето, пластмасова чашка за да си вземеш кафето, ако случайно ти се наложи да тръгнеш по спешност, свободно wi-fi без пароли, да се спазва работното време, защото е много неприятно да отидеш до любимото си кафене и да се окаже, че не е отворено все още, да имаш избор на сандвича си (бял хляб, черен, ръжен) ... и най-вече, една усмивка :)


Имаше и още няколко неща, но те са присъщи за испанските кафетерии и не намират приложение все още в България. Не съм виждал в България да се продават tostadas (тостади), препечена на нагорещена метална плоча филийка от нарязания четвъртит хляб, който отдавна се продава и по нашите магазини. И тази филийка сервирана с конфитюр и краве масло или полята със зехтин и поръсена със сол и червен пипер, мммммм, вкусно!

Взето от CafeyMas

Няма коментари: