сряда, 11 март 2009 г.

"Маестро по кафета" в английската верига кафетерии "Costa Coffee" застрахова езика си за рекордните 11 милиона евро

Маестрото може да различи 5000 различни вида кафе

На италианец принадлежи последният вписан в Книгата на Гинес рекорд - дегустаторът на кафе Дженаро Пелича си застрахова езика в „Лойдс" за 10 млн. паунда, или към 11 млн. евро. Трийсет и четири годишният мъж от доста време работи в английската верига от кафенета „Коста кафе", където официалната му длъжност е „маестро по кафето". Ако се вярва на неговите собствени твърдения и на тези на работодателите му, той може да различи, опише и класифицира над 5000 вида от ароматната разбуждаща течност.

„В моята професия вкусовите папили са от изключително значение", обясни на в. „Дейли телеграф" мотива за застраховката Дженаро Пелича. Благодарение на трупания цели 18 години опит сега аз съм в състояние да различа хиляди различни вкусове, като мога точно да определя и всеки един дефект. Единствено така може да се гарантира и закриля превъзходното качество на италианското кафе на нашата компания „Коста", добави той.

Нейните шефове подкрепиха безрезервно инициативата на своя служител, благодарение на когото през 2008 г. в заведенията на веригата само във Великобритания са били продадени 106 млн. кафета, а общият им оборот е бил 230 млн. евро. Що се отнася до застрахователната компания, сключила полицата, оттам пък обявиха, че вкусовите папили на езика на един добър дегустатор трябва да бъдат добре осигурени, тъй като са важни поне колкото гласните струни на именит оперен певец или бедрата на манекенка.

За да запази винаги във форма вкусовите си рецептори, Пелича трябва да бяга като дявол от тамян от горещи напитки, супи и всякакви други парливи течности. Вредни са му също така силните подправки и ако случайно сложи в яденето си малко къри, той не трябва да ходи на работа поне два дни. Що се отнася до застраховката на италианеца, то той има „предшественик", тъй като през 1993 г. кулинарният критик Егон Рони е осигурил папилите на езика си, но за далеч по-скромната сума от 250 хил. лири стерлинги. За доста повече - 4,4 млн. стерлинги, е застраховал обонятелните рецептори на носа си холандският винар Иля Дорт. Ето защо рекордът по осигуряване на някакви рецептори принадлежи на Пелича. Иначе той въобще не може да се мери с футболния ас Дейвид Бекъм, който е застраховал работните си крайници - краката, за 40 млн. паунда!
Взето от www.monitor.bg
.

Няма коментари: