сряда, 18 март 2009 г.

Идеалната водка е без цвят

Това е алкохолен дестилат,който се прави от ферментирал продукт, най-често-зърно, картофи и др. Дестилиран е с висок „proof”. След това преминава през специална въгленова филтрация.

Идеалната водка е без цвят, аромат и специален вкус. Водката е чист с най-високо качество спирт, който минава през специална филтрация, при който се отделят отровните масла и ненужни елементи.



Руснаците казват, че е открита от тях през 12 век във форт наречен”Виадка”. Тогава са я наричали”Жизненая вода”. Според други водката произхожда от Полша, където са я наричали”Уотка”-малко вода. Най-достоверната и разпространена теория е историята на 1-та световноизвестна водка - СМИРНОФ.

През 1820 г. руснак на име Пьотър Смирноф произвежда по примитивен начин познатия ни днес продукт. За 2-3 г.достига до царската трапеза на Александър 1, който регулира нейното производство. Поради тази причина Смирноф емигрира в САЩ, където основава първата в света официална дестилаторна на водка. Става известна като „Бяло уиски”.

Водка се произвежда по метода ”Колун стайл”, сервира се охладена в замръзнали шотове. Тя е перфектен алкохол за миксиране, защото няма цвят,вкус, аромат, а само повишава алкохолното съдържание. Съществуват и така наречените”овкусени водки”-касис, цитрон, пепър, мандарина, ананас, горски плодове и др., както и така наречената”черна водка”(Пушкин,Блавод).
Взето от www.napitki.bg

Няма коментари: