вторник, 24 март 2009 г.

Интересни факти за кафето и кофеина

Малко хора знаят, че една чаша кафе еспресо съдържа 80 мг кофеин, а една чаша кафе филтър 115 милиграма. Кафето без кофеин не е напълно освободено от кофеина, а то съдържа около 3 милиграма. Една бутилка Кока-Кола има около 20-25 мг кофеин, чаша чай приблизително 50 милиграма, а един сто грамов шоколад съдържа около 10-70 милиграма кофеин.

Кафето представлява семена от дървото Coffea (кафеено дърво), от които се получава около един килограм кафе на година. Има над 25 вида кафе най-известните, от които са Робуста, Арабика и Либерия. Те представляват 70% от общото производство на кафе в света.

Кофеинът се използва и в някои лекарства, тъй като подсилва действието им, като например Аспирина и някои болкоуспокояващи. По ирония на съдбата обаче кофеинът е и често пъти причинител на главоболие. Жените пиещи повече от две кафета на ден са с увеличен риск от развитие на остеропороза. Това обаче може да бъде предотвратено, като се пие повече прясно или кисело мляко за да се набави изгубения калции.

Кофеина се премахва от кафето, като бъде обработено още докато е сурово с активен въглерод или други поглъщащи вещества.
Взето от www.purabar.com

Няма коментари: