четвъртък, 26 март 2009 г.

Умереното пиене води до бърза кариера

Заклетите трезвеници успяват в живота по-трудно от хората, които пият с мярка. Сензационното заключение не е на клуба на анонимните алкохолици, а на мастити американски учени.

Професорът по икономика Едуард Стрингхъм и неговите колеги от държавния университет в Сан Хосе направили проучване сред 8 000 човека на различна възраст и с различно социално положение. Потресаващият извод е, че заплатата на хората, позволяващи си да изпият чаша-две в компания, е по-правило по-висока от тази на трезвениците.

От резултатите от проучването става ясно, че мъжете, привърженици на умерената употреба на алкохол, печелят средно с 10-14 % повече от убедените трезвеници. Според професор Стрингхъм зад резултатите се крие желязна логика. По-високото възнаграждение на хората, споделящи в компания чаша-две, е резултат от по-успешното развитие на техните социални връзки и усвояването на добри навици на общуване. Пиещите с мярка имат много по-добри контакти и правят по-лесно кариера.

Посещавайки с колеги и приятели различни корпоративни събирания или ресторанти "за по чашка", човек има повече възможности да извлече практическа полза от общуването. Но експертите предупреждават и за "ефекта на бумеранга". Лесно се преминава границата от умереното до прекаленото пиене, с което езикът се превръща от приятел във враг.
Взето от www.udoma.com

Няма коментари: