вторник, 17 март 2009 г.

Кризата развали стогодишно партньорство

Американската финансова институция "СънТръст" (SunTrust), която пази тайната рецепта за производството на кока-кола в свой сейф в Атланта, беше принудена от кредитната криза да продаде дела си в гигантската корпорация. А го оценяват на 2 млрд. щ. долара. Тя държа 43.6 млн. акции на "Кока-кола" почти 90 години. В крайна сметка банката реши да се раздели с тях, за да стабилизира капиталовите си позиции, след като нарастващите загуби от ипотечните кредити доведоха до 21-процентен спад на печалбата й за второто тримесечие.

"СънТръст" обяви, че е продала 10 милиона от акциите на "Кока-кола" през юни и е дарила други 3.6 млн. на благотворителния си тръст. Банката е започнала процедура за продажбата и на останалите 30 милиона от книжата, която ще се реализира през следващите седем години.

Продавайки дела си, една от водещите регионални банки в югозападната част на САЩ ще скъса част от дългогодишните си връзки с най-големия производител на безалкохолни напитки в света. Двете компании, които се управляват от централи в Атланта, бяха свързани в продължение на почти един век. "СънТръст" притежаваше книжа на "Кока-кола" от 1919 г., когато предшественикът й - "Тръст къмпани ъф Джорджия" (Trust Co of Georgia), помогна на бъдещия гигант да стане публично дружество. Впоследствие банката стана един от най-големите му акционери. Делът й бе приблизително една четвърт от този на "Бъркшир Хатауей" (Berkshire Hathaway) - конгломерата, управляван от Уорън Бъфет, който контролира 200 млн. акции на "Кока-кола". "СънТръст" и "Кока-кола" имат и общи членове на ръководните си органи. Друга любопитна подробност е, че банката притежава копие от тайната формула, по която се произвежда най-популярната разхладителна напитка.

"Сделката по продажбата на дела бе продиктувана от целите на банката, свързани с оптимизация на капитала й - обяснява главният изпълнителен директор на "СънТръст" Джеймс Уелс. - Запазваме изключително уважение към "Кока-кола" като една от водещите корпорации в света, с която се радвахме на продължителна, позитивна и продуктивна връзка."

Новината за раздялата дойде малко след като четвъртата най-голяма банка в Америка - "Уаковия корпорейшън" (Wachovia Corp), обяви загуба в размер на 8.9 млрд. щ. долара за второто тримесечие на годината. Отрицателният финансов резултат принуди кредитната институция да вземе мерки за реорганизация на поделението си за ипотечни кредити, за намаляване на дивидентите на акционерите и за съкращаване на хиляди служители.
Взето от www.millionaire.bg

Няма коментари: