четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Размисли за рекламата

Наскоро бях свидетел, как група млади хора си говореха за даден бизнес (няма да споменавам имена и марки, не това е най-важното). Говореха си колко яки неща правили и други такива, все в същия позитивен дух!

В този момент се замислих, че за последните година - две, доста мои познати на тази възраст, както и доста други хора, се бяха запалили по това място и обичат честичко да ходят там. Тенденцията не е до там странна и определено не е единствения пример за такава популяризация, предполагам се случва с доста подобни неща. Аз по-скоро исках да засегна темата, за хората, които притежават бизнес и искат да рекламират.
Рекламата на вашият бизнес е във ВАШИ ръце, не в ръцете на рекламни агенции, които ви взимат пари за хиляди неща, за банери, билборди, флайъри и какво ли още не.
Рекламата е желанието да станеш популярен. Ще ви дам един простичък възможен сюжет:

"Отваряте заведение на място, където няма много трафик, но сте се потрудили заведението ви да бъде прилично като интериор и цени. Т.е. средно статистическо заведение. Дори не е необходимо и да предлагате нещо прекалено специално и уникално. Нужно ви е нещо съвсем мъничко, с което да се различавате поне от останалите заведения в квартала. Дори не всички в града. Само тези в квартала.
Не са ви нужни никакви рекламни бюджети, наемане на промотъри или всякакви такива неща!
Само се замислете! Вашите таргет потребители или посетители са там! Те са при вас. Идват, за да проверят заведението ви. Искат да видят какво ново има, какво предлагате. Най-честата грешка - никой от шефовете или персонала не им обръща внимание, защото са прекалено заети да 'рекламират' обекта! Толкова тъпа постъпка. Хората, които ще посещават Вашето заведение са дошли на крака и са засвидетелствали своето доверие!
Най-лесната, но както често се случва, и най-трудна за досещане рекламна стратегия: Вместо да отделяте стотици левове за реклами къде ли не, отделяйте по няколко лева на вечер, за да почерпите хората дошли, за да ви опознаят или поне им обръщайте нужното внимание докато са във Вашето заведение. Сервирайте поръчката им ЛИЧНО и с усмивка. Поговорете с тях, направете добро впечатление. Можете да бъдете сигурни, че те ще разкажат на всичките си познати и при всеки добър случай буквално ще ги ДОВЛЕКАТ в заведението ви. По-ефективен начин за увеличаване на клиентелата от това НЯМА!"

Ако се замислите върху горното, ще установите, че това важи за всеки бизнес. Правете жестове към клиентите си и те ще ви се отблагодарят. Както е казал народът, "Не пускайте питомното, за да гоните дивото!"

2 коментара:

Анонимен каза...

ЦИТАТ: Вместо да отделяте стотици левове за реклами къде ли не, отделяйте по няколко лева на вечер, за да почерпите хората дошли, за да ви опознаят или поне им обръщайте нужното внимание докато са във Вашето заведение.
============================

Хахахаха, Алеееекс, Алекс...
Защо нямам спомен да си почерпил някой? :D

Алекс каза...

Явно, защото не си бил (който и да си ти) винаги с мен, а и там съм писал "или да почерпи или да обърне нужното внимание на клиентите"!