понеделник, 20 октомври 2008 г.

Приготвянето на всяка напитка има определена последователност

Приготвянето на всяка напитка, разбира се, има определена последователност:

1. Изберете чашата по рецепта и я охладете или затоплете (в зависимост дали подготвяте топла или студена напитка).

2. Пригответе украсата и я оставете на дъската за рязане във вид, готов за поставяне на чашата за консумация.

3. Охладете шейкъра, баровата чаша или чаша за консумация (при build). Това става с няколко парчета лед, които се изхвърлят след охлаждането. Точно тази техника, рядко се използва в повечето барове, тъй като е много “тежка” и “класическа”. Но ако искате да се представите добре пред някой клиент, трябва да спазвате това правило.

4. Добавете съставките. Никога не слагайте газирана напитка в шейкър или блендер, тя се налива накрая!

5. Сложете лед.

6. Поставете украсата. Поставете сламки без да ги огъвате и без да ги хващате за горната част – нехигиенично е! Може да използвате и щипка ако прецените, че не е твърде “тежко” за конкретното заведение или клиент.

7. Сервирайте, като хващате чашата винаги за долната част.
За да изглежда една напитка наистина привлекателна от естетическа гледна точка, е добре да знаете няколко малки тайни.

- чашата, в която се сервира напитката, трябва да е пълна или на един пръст под ръба, или до горе.
Защо? Ако е недостатъчно пълна, това значи, че или не сте преценили добре количеството, или просто ви „се свиди” и ощетявате клиента, госта на вашето парти. В бизнес, където ледът играе такава важна роля, това е недопустимо.

- сламката, която поставяте не трябва да стърчи много от чашата –
режете ги на подходяща дължина, като отстранявате огъващата се част.
Защо? Не е красиво сламката да стърчи на 4 пръста от ръба на чашата, ако няма да развивате дипломна работа на тема дистанционно консумиране на коктейли.

- две сламки се слагат само на напитки с много трошен лед или на много гъсти такива.
Защо? С една сламка е много трудно да пиеш Мохито или замразено (Фрозен) Ягодово Дайкири. Двете сламки позволяват по-лесно да се отделя течноста от натрошения лед. От друга страна какво прави втората сламка в „Текила сънрайз”, например? Или ви влиза в окото, докато пиете от другата или цапа масата, след като съобразително сте я извадили от чашата, или ви пречи на свободното вдишване… А аз лично не мисля, че с две сламки едно питие е по-красиво…

- “златно правило” в барманството е, че украсата трябва да е семпла – резен плод и/или черешка са достатъчни. Плодови салати по ръба на чашата са крайно нежелани и прекалено кичозни. Днешната комерсиализация на баровете, обаче често поражда необходимост от компромис с това правило. Хората просто харесват всички тези чадърчета, бъркалки, атлетки-сабя, атлетки-шпага, ветрило-ябълка…нека не продължавам.
Ако искате да впечатлите гостите на своето домашно празненство ,използвайте смело украса.

… В случай, че решите да сътворите нещо стилно бъдете по-умерени в украсата, съобразявайки я със съставките. Например, ако има портокалов сок в напитката, използвайте резен портокал с черешка и т.н.

Моя съвет при класическите рецепти на коктейли е да използвате семпли украси … Все пак, да не се подиграваме с труда на поколения бармани и впечатляващата история на коктейлите.

Няма коментари: