понеделник, 27 октомври 2008 г.

Пивоварна става спонсор на ЦСКА


Датската компания налива 1 милион евро в клуба до края на сезона

Много е вероятно ЦСКА да има генерален спонсор до вечното дерби с Левски. „Меридиан Мач“ разбра, че „червените“ преговарят с датската пивоварна компания „Карлсберг“. Другата седмица двете страни вероятно ще подпишат договор до края на сезона, по силата на който в касата на ЦСКА ще влязат около 1 милион евро.

“Карлсберг” е една от водещите в света компании, производители на бира. Тя произвежда 9 милиарда литра бира годишно и продава в над 150 страни по света. В нея работят близо 30 000 служители. Датската компания е петият по големина производител на бира в света. Тя е основана през 1847 г. в Копенхаген от Кристен Якобсен. Той решава да кръсти бирата на първородния си син Карл. Втората част на името е знак за мястото, в което фабриката се намира - в подножието на най-високия хълм в околността (б.а.- „берг“ от датски означава „планина“).

Освен първоначалната „Карлсберг“ днес компанията произвежда и марките „Туборг“, „Тетли“, „Холстен“ и други, както и българските „Шуменско“ и „Пиринско“ (б.а. - спонсор на Пирин Благоевград). Компанията има годишен оборот от 6,4 млрд. долара и пазарен дял около 22% в България.
Взето от Меридиан Мач.

Няма коментари: