неделя, 12 октомври 2008 г.

Диджестиви и напитки за коктейли

AMARETTO DISARONNO
За първи път е създаден през 1525 г. от красива млада дама за Бернардо Луини, художник от школата на Леонардо да Винчи. Жената позирала на Луини за портрета му на Мадоната и те се влюбили. Портретът все още може да се види в църквата „Санта Мария де ла Грация” в Сароно. В знак на обич, дамата подарила бутилка от домашния си ликьор. Амарето се прави от бадеми и ядки от кайсии, които заедно с още 15 съставки се киснат определено време в гроздов дестилат. Напитката се прецежда, подслажда и оцветява до тъмно кафяво. Алкохолно съдържание 28%.


ANGOSTURA bitters (Ангостура битерс)
Ангостура битерс е създадена за първи път през 1824г. от немски хирург-генерал във военна болница в гр. Ангостура, Венецуела. Явно доста упорит лекар, защото е изследвал свойствата на тропическите растения цели 4 години. С този ароматен битер са се лекували стомашни проблеми, разстройства и лошо храносмилане – чудно начало за един много популярен и масово използван участник в много смесени напитки, но без спор за неговото качество.
Общо взето това е една от най-малките бутилки на всеки бар (конкурира я Underberg). Ароматните съставки които участват в Angostura aromatic bitters са турско кафе, жасмин, изсушена мента, канела, череша, портокалови, лимонови кори и други тропически растения и корени, като всичко това се налага в дестилат от захарна тръстика. Ангостура се използва в малки количества 2-3 даша, алкохолното и съдържание е 44.7%.


BAILEYS Irish cream liqueur (Бейлис айриш крийм ликьор)
За създаването на Бейлис са били необходими близо 4 години изследвания на поносимостта между хранителни съставки и алкохол. Проблемът бил в създаването на хомогенна смес от тях. Оказало се, че уискито не позволява на сметаната да вкисне. Този ликьор се появява на пазара през 1974 г., лансиран от “A & R Bailey”. Бейлис е комбинация на ирландско уиски и сметана с елегантно загатнати аромати на шоколад, еспресо и малко лешник. Алкохолно съдържание 17%.


BLUE CURACAO (Синьо Кюрасо)
Направен от специално подбраните билки, сладки червени портокали, горчивите, но страшно ароматни Кюрасо портокали и тези от сорта Киноу. Те се накисват в гроздов или неутрален дестилат, след определено време дестилата се прецежда и подслажда. Освен синьо има още червено, зелено, жълто и безцветно кюрасо, направени по сходни рецепти. Кюрасо е име на един от Карибските острови близо до Венецуела. Алкохолно съдържание 21-33%.


CAMPARI (Кампари)
Създаден е през 1860 г. от Гаспаре Кампари, собственик на кафенета и ресторанти в Торино. Рецептата включва билки, растения и плодове и е непроменена до днес. Следните правила трябва да се спазват при работа с Кампари:
- винаги се сервира изстудено, за да се подчертае балансираният му горчиво-сладък вкус;
- бутилката трябва да се пази от слънчева светлина и топлина, най-добре в хладилник;
- никога не се сервира с лимон, може с резен или кора от портокал;
- при смесване с други напитки е прието да се използва 50 мл. доза.
Алкохолно съдържание 25%.


COINTREAU (Коантро)
Дестилерията Cointreu е основана от двама братя, Адолф и Едуард-Жан Коантро, сладкари в Angers, Франция. Ликьорът който ние познаваме днес, е създаден през 1849 г. от Едуард Коантро, син на Едуард-Жан и пуснат на пазара през 1870 г. За получаването му се използва двойно дестилиран гроздов алкохол, кори от горчиви карибски и сладки испански портокали. Разновидност е на трипъл сек ликьорите. Алкохолно съдържание 40%.


GRENADINE SYRUP (Гренадин сироп)
Сироп от плод нар. Има характерен наситен червен цвят, специфичен аромат и приятен вкус. Използва се в много рецепти на смесени напитки.


KAHLUA (Калуа)
Това е мексикански кафе-ликьор. За получаването му се използва дестилат от захарна тръстика и кафе, отглеждано в Мексико. Алкохолно съдържание 26,5%.


MALIBU (Малибу)
Malibu Caribbean White Rum With Coconut всъщност е ликьор от кокос на основата на ром. Той е специален бленд от Barbadian white rum, произведен от най-добра меласа във фабриката West Indies Rum Distillery (основана 1893 г.). Дестилатът отлежава в бъчви от американски дъб между една и две години, след което се смесва с екстракт от кокосови орехи и подслажда. Произведен е за първи път през 1890 г., а през последните 23 години са продадени над 300 милиона бутилки. Те имат хващащ окото, бял цвят и са предпочитани от барманите за флеър, поради невероятната си здравина и добър баланс. По-старите бутилки Малибу са правени от изцяло бяла сплав подобна на керамична, сегашните са обвити със специално РЕТ фолио, което в много случаи може да ви предпази от счупено стъкло. Алкохолно съдържание 21%.


TIA MARIA (Тиа Мариа)
Кафе-ликьор от Ямайка, един от най-популярните в тази група. Прави се като кафе на зърна се залива с отлежал ром, прецежда се, подслажда се и се бутилира. Сервира се след хранене или с десерт. Алкохолно съдържание 20,5%.


VERMOUTH (Вермут)
Думата вермут произлиза от немската дума “vermud” – пелин (wormwood англ.) от рода “Artemisia”.
Тази билка била използвана за почти всякакви цели в древността – от лечебни за хората, до борба с вредните насекоми при растенията. За да направят лекарството по-поносимо, билката била добавяна към вино, а в последствие се прибавяли други подправки и дестилат – така се родил вермутът.
Тази напитка се получава от стабилизирано вино, ароматизирано с различни билки. Сместа се поставя в дървени съдове и от време на време се разбърква с лопатка. Не винаги обаче се използва пелин, както е в оригиналната рецепта. Чисто се пие като аперитив.
Вермут се пие преди ядене, като аперитив. Алкохолно съдържание 14 -17%.
Взето от BarDom

Няма коментари: