събота, 29 ноември 2008 г.

Бейлис: Вкусът не се мени, само бутилката

"Мога да предложа "Бейлис", госпожа", е една от култовите реплики във филма "Шивачки".
С тези думи героят на Асен Блатечки подканва капризната певица (Нона Йотова) да остане да празнува Нова година с тях.
В случая дори и "Бейлис" не свършва работа, но това не е заради вкуса и качествата на напитката, а заради опакия нрав на фолк примадоната.
Уникалността на "Бейлис" (Baileys) може да се хвали много и световният посланик на напитката Питър О`Конър не пести суперлативи. О`Конър беше в България, за да представи новата бутилка на "Бейлис" и да успокои, че тя няма да промени вкуса - комбинация от ирландско уиски, първокачествен алкохол, шоколад, ванилия, захар и прясна сметана.

Както обясни ирландецът, родината му се слави с две неща - производството на уиски и животновъдството.
Напитката, която представя по целия свят, обединява духа на Ирландия в крем ликьор, който вече 34 години е сред любимите напитки както на жените, така и на мъжете.
Ключовият елемент в него е сметаната. За да си осигурят винаги прясна сметана, двете фабрики на "Бейлис" работят с над 1400 фермери, които ежедневно осигуряват необходимото за производството мляко. Сметаната се преработва незабавно и се вкарва в производството на "Бейлис" още на същия ден, в който е пристигнала.
Уискито е тройно дестилирано и отлежало поне три години. Заедно те се смесват с останалите съставки, така че да се получи гладък крем-ликьор. Рецептата обаче остава тайна.
Уникалното при "Бейлис" е не само вкусът, но и начинът, по който променя нагласите на почитателите си през годините.
Ако през 70-те е бил питие, което жените могат да консумират след одобрението на своите съпрузи, ликьорът постепенно преминава към удоволствие за двама и прелюдия към интимна вечер до днес, когато е напитка за всякакъв повод, дори и без повод, еднакво предпочитана и от жените, и от мъжете.
Взето от http://zavedenia.gbg.bg

Няма коментари: