сряда, 5 ноември 2008 г.

О, Ариана!

Има нещо сбъркано в актуалната кампания на Ариана, всъщност не само едно.

"Тръгнахме си от Златна Прага както преди 130 години за София тръгват братята Прошек. Тук, до Орлов мост през 1884 г. те полагат основите на своята пивоварна. Скоро след това пристига и чешката рецепта за една много добра бира, рецепта, по която Ариана се прави до сега." Това гласи текстът на рекламата.

Докато лирическото "ние" потегля от Прага, кадрите показват китна софийска уличка, примерно Московска, от която обаче наникъде не може да се потегли поради бариерите пред английското посолство.

"Тук, до Орлов мост" през 1884 г. братята Иржи и Богдан Прошек основават пивоварната си фабрика. Това, уви, е невъзможно тъй като Орлов мост се появява на софийската карта едва 7 години по-късно. Любопитен факт е, че както Орлов, така и Лъвов мост са не само построени с подкрепата на братята, но и проектирани от братовчед им Вацлав Прошек - нещо, което не се споменава в рекламата.

Обяснението на парадокса би могло да бъде открито в следващото изречение от либретото - "Скоро след това пристига и чешката рецепта за една много добра бира". Очевидно до този момент във фабриката са се произвеждали заводски леб и кисело млеко, а рецептата е изчакала да бъде построен моста, че да не се намокри докато прецапва Перловска река.

Ариана е в портфолиото на Загорка от 10 години. За това време се превърна във водещата бирена марка в икономичния сегмент, най-вече благодарение на кампанията "За всеки", отличната дистрибуция на Загорка и приемливата комбинация от цена и качество. Лично за мен е учудващо, че Прошековата връзка се появи в комуникацията на марката преди около 2 години, точно когато всяка връзка със старата чешка бира беше прекъсната - нито рецептата, нито мястото на производство, нито собствениците, нито името са същите. Нищо! А твърдението, че пристигналата триумфално преди век рецепта е тази, "по която Ариана се прави до сега", просто не е вярно.

П. С. Поне аз не мога да си обясня защо докато на единият парапет на Орлов мост е изписана годината 1891, на другия има плакет с 1981. Някой да знае?
Взето от http://theplamen.blogspot.com/2008/06/blog-post_2328.html

Няма коментари: