петък, 25 юли 2008 г.

Всеки барман трябва да знае...

“Whisky” е английският изговор на древното наименование на тази спиртна напитка, която на келтски език се е наричала “uisge beatha” или “usquebaugh” – “вода на живота”. На англичаните това звучало като “uishgi”, докато накрая думата станала “whisky”. Първото уиски е произведено през 15-ти век от монашески орден, а днес дестилериите в Шотландия вече наброяват 100.
“Scotch” означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия и е запазена марка в целия свят. Само шотландско уиски може да има на етикета си думата “scotch”. Дестилира се от малцов ечемик или други житни растения, вода и мая в специални медни апарати за дестилиране. Шотландското уиски отлежава не по-малко от три години в дъбови бъчви. Има два вида шотландско уиски: малцово и зърнено.
“Malt Whisky” означава, че уискито е произведено само от ечемичен малц. Малцовите уискита се отличават значително едно от друго в зависимост от дестилерията, в която са произведени. Те имат много по-изразен вкус и букет от блендираните уискита. При дестилационния процес, малцовете се сушат с торф, което им придава специфичен характер. Така се произвежда превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-отличително от обикновеното “blend whisky”.
“Grain Whisky” за разлика от малцовото уиски, се произвежда от ечемичени, житни или царевични непокълнали зърна в друг вид меден апарат за дестилиране. Зърненото уиски, поради дестилационния метод, по който се произвежда има по-универсален и мек вкус.
”Irish Whiskey” се произвежда в Ирландия, дестилира се най-малко три пъти и отлежава минимум три години в дъбови бъчви. Ирландското уиски, за разлика от шотландското, не се суши с торф и използва малко по-различен дестилационен метод. Днес, има само три ирландски дестилерии – Bushmills, Cooley и Midleton.

“Bourbon” е вид американско уиски, което е с контролирано наименование и се произвежда единствено в САЩ. Според американския закон, за да се нарича една напитка bourbon, тя трябва да се произвежда от минимум 51% царевица, да отлежава най-малко две години в нови бъчви от бял американски дъб, които се опушват преди употреба и оригиналният му цвят и вкус да не се променят по никакъв начин. За да има право да носи наименованието bourbon, тя трябва да е произведена в щата Кентъки. Поради тази причина Jack Daniel's, въпреки, че се произвежда от царевица, е Tennessy Whisky.

“Cognac” може да се нарича само бренди от контролирания френски регион Cognac. Конякът се прави от винен дестилат от ферментирало бяло грозде от сортовете Ugni Blanc, Folle Blanche или Colombard. Виненият дестилат се дестилира два пъти и отлежава минимум две години и пловина в дъбови бъчви за категория V.S.–Very Superior. V.S.O.P.–Very Superior Old Pale отлежава минимум четири години и половина, а най-високата категория X.O.–Extra Old oтлежава най-малко шест години и половини, а често много повече.
“Armagnac” е брендито, което най-много се доближава до коняк и се дестилира в Гаскония, югозападна Франция. Арманякът се дестилира само веднъж и отлежава в черен дъб, който му придава по-изразен танинов вкус.

“Vodka” е безцветна течност, съдържаща етанол, който се получава от ферментирала ръж, пшеница, ечемик или картофи. Обикновено се използва чиста, изворна вода и алкохолът се дестилира три до четири пъти. Впоследствие, алкохолът може да се филтрира през въглени или кварц, за по-чист вкус. Наименованието водка идва от умалителната дума за вода на славянските езици.

“Ракия” е считана за националната напитка на много от балканските народи. Подобно на бренди, тя се прави от ферментирали плодове, най-често грозде, но се дестилират също така сливи, кайсии, ябълки, круши, дюли и др. Обикновено ракията е безцветна, освен ако не се добавят при дестилация различни билки, мед или вишни.
“Grappa” e вид италианско бренди, произвеждано първоначално на основата на смачканото и изстискано грозде, което остава след винопроизводството. Впоследствие, тя придобива популярност и започва да се прави от блендиран гроздов дестилат. След дестилацията, грапата отлежава 6 месеца, за да придобие по-мек вкус. Обикновено се консумира като диджестив.
“Calvados” е френско бренди, произвеждано от ябълков дестилат. Дестилира се за първи път през 16-ти век, а днес calvados e Appelation Contrôlée, според френската класификация. Ябълките се берат и пресоват като ябълковият сок ферментира до сух сайдер и тогава се дестилира в дестилат. По закон, дестилацията трябва да е двойна, а дестилатът трябва да отлежи две години в дъбови бъчви, за да има право на наименованието calvados.

“Gin” е безцветен алкохол, към който се прибавя хвойна и различни растения – билки и подправки, за да му придадaт вкус. Алкохола е на основата на житни растения, предимно пшеница и ръж. Наименованието “gin” идва от “genever”, холандската дума за хвойна, а освен тази базова съставка, като допълнение се прибавят и анасон, ангелика, канела, портокалови кори и кориандър.

“Rum” е дестилирана напитка, произвеждана от остътъчния продукт на захарната тръстика – меласа и сок, предимно на Карибите. Дестилатът обикновено отлежава за известен период от време в дъбови бъчви. Белият ром е най-лек, следван от златния, който е със средно тяло, а тъмните ромове традиционно са с плътна структура, богат вкус и с нотки на карамел.
“Cachaça” е най-популярната напитка в Бразилия. За разлика от рома, тя се дестилира от сока на самата захарна тръстика, а не от остатъчни продукти. Има бяла кашаса, която не е отлежала и златна, която отлежава поне една година в бъчви.

“Liqueur” е сладка алкохолна напитка с вкус на плодове, билки, подправки, цветя, семена, корени, растения, кори и сметана. Думата "liqueur" идва от латинското дума "liquifacere", която означава “разтварям се” като това се отнася до растенията, които се блендират в ликьора. Като база се използва уиски, коняк, ром и други.
“Sambuca” е анасонов, италиански ликьор, произведен от бъз и ликорис. Името самбука идва от научното название на дървото бъз “Sambuca Nigra”. Маслата от дървото се използват в производството, а белите му цветове, анасоново семе и други съставки се прибавят след дестилацията за оформяне на крайния вкус.

“Tequila” е мексикански алкохол, дестилиран от ферментиралия сок на растението синьо агаве, което расте в региона на Tequila, Мexico. Името на напитката идва от града Теquila, в щата Jalisco. Производството на текила е регламентирано със закон и е с контролиран регион и наименование.

“Mastika” е анасонова алкохолна напика, произведена от ароматната смола на дървото Pistacia lentiscus, което расте предимно в Гърция на Егейско море. Алкохолната основа обикновено е гроздова ракия, която е блендирана с етерични масла от смолата на дървото.
“Ouzo” сe нарича гръцката национална напитка, на основата на анасон. Произвежда се от чист етилов алкохол, който се дестилира в медни дестилационни апарати, заедно с анасон и други съставки. Наименованието е защитено в ЕС като изключителен гръцки продукт.

“Vermouth” е спиртна напитка, на основата на вино, към която са прибавени различни ароматични билки и подправки, по ревниво пазена рецепта. Името идва от немската дума за пелин, който се използва и при абсента. Има три вида вермут: сух, сладък, който е бял (bianco) и червен (rosso) и полу-сух вермут.

“Digestif” е алкохолна напитка, която се консумира след хранене за подобряване на храносмилането. Диджестивът е бленд от разнообразни билки и подправки. Въпреки това като диджестив могат да се консумират повечето силно алкохолни напитки.

“Absinthe” e високо алкохолна, анасонова напитка (обикновено около 60%), която се произвежда главно от цветчетата и листата на билката пелин Artemisia Аbsinthium. Пелинът съдържа веществото thujone, което е близко по състав на активната съставка на марихуаната. Вследствие, в началото на 19-ти век, абсентът е забранен поради твърдения, че предизвиква халюцинации. Днес, продажбата на абсент е разрешена в ЕС, след ограничаване съдържанието на съставката thujone.

Няма коментари: