понеделник, 21 юли 2008 г.

Кафе специалитети.

Кафе "Десетият град" или cafe "Bombon"
Posted by Picasa
След двата алкохолни коктейла,които не трябва да липсват във всяко едно добро заведение,сега ще Ви предложа и няколко кафе-специалитети,някой от които са уникални за нашият град,а и държава. На първо място ще Ви предложа испанският специалитет "Cafe Bombon" или по-известното тук-кафе "Десетият град". Рецептата е проста и в същото време уникална. Съдържа кафе и силно кондензирана подсладена сметана. Кафето си е това което продаваме,а сметаната,поради липса на българска такава е холандска. При сервиране на кафето се поднася и чаша минерална вода (безплатно),тъй като сметаната която се слага е подсладена,кафето става сладко и не е необходимо да му се слага захар. Не препоръчвам на хора,които обичат да пият кафето без захар и също така не става за първо за деня кафе. Най-подходящо за консумиране е след храна или следобедно т.е. десертно кафе.

Кафе "Капучино"
Да,това е най-обикновено капучино,но много се дразня,когато в някой заведения ми го сервират в стъклена чаша или вместо с млечна пяна,му слагат бита сметана.Рецептата е създадена в Италия и затова там правят перфектното капучино.Чашата трябва да е порцеланова и с размер като за дълго кафе. Пуска се една доза кафе,като се внимава,количеството да е по-малко от средата на чашата. Долива се с горещо мляко,като се оставя около пръст и половина празно място до ръба на чашата и празното място се допълва с млечна пяна,която е приготвена предварително в метален съд с помоща на парата от кафемашината. Накрая се поръсва с канела и капучиното е готово.

Ирландско кафе

Ирландското кафе за това се казва Ирландско,защото се прави с ирландско уиски,а не с уиски Савой както го правят обикновено по шуменските заведения. За целта ни трябват подходяща чаша,метален съд в който да запалим (фламбираме) ирландското уиски,сметана,кафява захар,4-5 зрънца кафе и малко смляно кафе за украса. След като сложим в металния съд кафявата захар,зърната кафе и уискито ги фламбираме за да изгори част от алкохола,да се карамелизира захарта и сместа да поеме вкуса на печеното кафе. След като задушим огъня за да изгасне,изсипваме готовата течност в чашата и добавяме една доза кафе. След това украсяваме със сметаната и поръсваме със смляното кафе. По желание,можете да вземете от металният съд и зърната кафе и да доукрасите сметаната. Да Ви е сладко!

Очаквайте още кафе-специалитети от нашето заведение!

3 коментара:

Анонимен каза...

ммммм, чак ми се допи...

Анонимен каза...

откъде поръчваш кондензираната подсладена сметана?

Алекс каза...

В Била и Кауфланд ги има в кутии по 400 мл. Dutch Lady - холандска по 2.75 лв. кутията.