четвъртък, 18 юни 2009 г.

Cappuccino

Капучино е известна италианска фамилия, славеща се с традиционното си сервиране в порцеланова чаша (от чиста практична гледна точка – порцеланът има по-добро задържане на топлината от стъкло или хартия) и пяната на върха им, която действа като изолатор и запазва топлината на течността. В дългото време, когато не видяхте друга статия за кафето, нашият екип търсеше информация за тази фамилия, стигайки дори до родословното й дърво, но живи членове, желаещи да бъдат интервюирани, не намерихме. Затова представянето може да е малко неразбрано, но предвид дългото време, откакто се е появила фамилията на бял свят, а именно 19 век, светът се е променил, а най-вече езика. Дословно цитирам началото на Капучино – това е италианска напитка, базирана на кафето, приготвяща се с еспресо, горещо мляко и млечна пяна.

Интересното е, че, макар италианска, Капучино произлиза от Австрия. Знаменателният род започва своето световно господство от единственото място, което не звучи подобаващо: виенските кафета, и то в резултат на генетичен експеримент – клиентите избирали между над 20 вида кафета, предимно черно кафе с мляко, за да достигнат до съвършенството на Капучино. Пикантен факт е, че в процеса били използвани всякакви имена от незнайните безброй създатели, като Капуцинер, Францисканер, Фарисеер и други.
Все пак името, под което познаваме това семейство сега, Капучино, произлиза от цвета на дрехите на монасите от ордена на Капучин, който е светло- или тъмнокафяв и доста често употребявано понятие по това време. Фамилията се преместила в Италия през първите десетилетия на 20 век и става все по-популярна, заради нарастващия брой еспресо машини в кафета и ресторанти преди и по време на Втората световна война. Около 1950 година фамилията се установява трайно в новата си родина. Името на монасите идва от италианската дума за качулка (cappuccio), но във варианта на семейството е добавено умалителното -ино, така че буквален превод би звучал като “качулчица”.

Родословното дърво, макар и отначало резултат на безразборно... хм, размножаване, днес е получило аристократична форма (не и без пряката болезнена намеса на летописите, премахнали чичо Ваньо и сложили на негово място напълно неизвестния цар Киро). Освен мъжкото начало в лицето на еспресото, най-важният елемент в... да, размножаването, е, точно така, женското начало, а именно структурата и температурата на млякото. Истинският наследник на традициите на Капучино е резултат от съвместните усилия на еспресо, върху което е излято горещо пенесто мляко, за да се получи крайният резултат – еспресо с 1 см дебела млечна пяна отгоре. Претендиращите за глава на фамилията са доста, но двамата най-изявени са cappuccino chiaro (светло капучино), имащ повече мляко от нормалното, и cappuccino scuro (тъмно капучино), което, както се сетихте, има по-малко мляко от нормалното.

Публична тайна е, че ръководещият Капучино се избира посредством демократични избори от жителите на планетата Земя, като статистическите изследвания сочат, че няма никаква причина да съществува такава функция, а важното е, че фамилията доставя удоволствие на повече хора с цялото си разнообразие. Този феномен в статистическите изследвания бе обсъден от професорите в университета за Аномалии в Социологичните Проучвания, които стигнаха до убеждението, че по света се случва какво ли не и кои сме ние, че да го поставяме под въпрос.
Взето от www.kafene.bg

Няма коментари: