вторник, 2 юни 2009 г.

Конякът - напитка за хора с изтънчен вкус


Производство

Конякът се произвежда от специално младо бяло вино. То е много сухо и фино и не особено подходящо за пряка консумация. За сметка на това е отлично за дестилация. След двукратна дестилация се получава течност с алкохолно съдържание около 650 C. Тя отлежава няколко години в дъбови бъчви, което дарява напитката с характерен вкус от съдържащия се в дървото танин, както и и придава особен цвят. Продължителността на отлежаване на дестилата е правопропорционална на качеството на коняка. За ускоряване на процеса на съзряването понякога се добавят в бъчвите дъбови стружки. През този период голяма част от алкохола се изпарява. Отлежалата течност се разрежда с вода до около 400С. Добавят малко захар и карамел за по-добър вкус.
Изкуственият коняк, доколкото може да бъде наречен коняк, се приготвя от двойно ректифициран спирт, вода, конячна есенция и карамел.

Как се сервира

Обикновено конякът се сервира в ниски обли чаши с тясно гърло, които предварително се затоплят. По този начин ароматът на питието става наистина осезаем. По традиция конякът се поднася след вечеря, заедно с кафе и цигара или пура. Обичайно не е съпроводен от мезе (няма защо да разваляме вкуса на вълшебната напитка с каквото и да е).В редки случаи (в горещите дни например) е възможно конякът да се консумира вместо в затоплена чаша, в такава, пълна с лед. Ценителите намират това за богохулство, но все пак има хора, които го предпочитат така.

Класификация

Благодарение на специални обозначения, поставени върху етикета на всяка бутилка коняк можем да разберем повече за възрастта и качеството му. Всички указани в класификацията срокове означават, че всички алкохоли са отлежали не по-малко от указаното време.

* V.S.(Very Special) или *** (Trois Etoiles) - коняци, чиито дестилати са държани в бъчви не по-малко от 2,5 г.

* V.S.O.P.(Very Superior Old Pale), V.O.(Very Old), Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 4 г.

* V.V.S.O.P.(Very-Very Superior Old Pale), Grande Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 5 год.

* X.O.(Extra Old), Extra, Napoleon, Hors d’age, Tres Vieux, Vieille Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали в бъчви 6 години.

Класификация на коняци, отлежавали повече от 6 год. е забранена, тъй като се счита, че не е възможно да се контролира процеса на купажиране за срока по-голям от 6 години.
Взето от papionka.com

Няма коментари: