петък, 12 юни 2009 г.

Ракията с надпис "Консумирай умерено"

Производители искат рекламите със сексуални внушения да бъдат забранени

Бутилките със спиртни напитки да имат предупредителни надписи за вредата от алкохола подобно на кутиите с цигари, предлагат от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Идеята ще бъде обсъдена на форум в София, на който ще се срещнат представители на бранша от цяла Европа. Така етикети на алкохолните напитки ще предупреждават любителите на чашката за това, че „Алкохолът причинява рак”. Друг възможен надпис е "Консумирай умерено". Новите правила за етикетите ще бъдат записани в етичен кодекс на производителите на алкохол, планират от асоциацията.

В документа ще бъдат призовани всички търговци, които рекламират спиртни напитки, да не използват сексуални мотиви и призиви в рекламни клипове и снимки. Много хора се подвеждали, че консумацията на алкохол ще повиши сексуалността им или пък, че ще се увеличат успехите им сред срещуположния пол. В момента у нас повечето реклами на алкохол залагат на сексуалните внушения, като почти задължително напитката се рекламира от разголени жени, коментира председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас Бранимир Ботев.

От организацията планират да организират кампания, с която да информират потребителите за вредата от алкохола, както и за това, че консумацията му е абсолютно забранена за непълнолетни.Близо 80 процента от предприятията за производство на алкохол ще спрат работа до края на годината, прогнозира Бранимир Ботев. Той обясни, че в момента повечето фирми са изтеглили кредити от банките, за да изпълняват проекти, финансирани от ЕС, но изплащането на субсидиите се бавело и производителите не могат да разчитат на тези пари.

Така производителите не могат да изплащат заемите си. Според Ботев в края на годината много банки ще станат собственици на цехове за производство на ракия, тъй като производителите няма да могат да погасяват натрупаните дългове. От асоциацията коментираха още, че има намаление на приходите от продажби на алкохол, но това не означавало, че българите са спрели да пият. Просто хората са заложили на евтиния, нелегален алкохол.
Взето от www.novinar.net

Това начинание много напомня за историята за украинския парламент, който се чудел какво да прави със земите около Чернобил. Политиците умували - да засеят зеленчуци - не става, има радиация и няма да стават за ядене. Да насадят плодни дръвчета - не става, пак заради радиацията. Умували, умували, накрая станал един депутат и предложил: - Да засеем тютюн! Така и така ще се умира...

Няма коментари: