четвъртък, 30 април 2009 г.

Кафето е най-вкусно, когато

Кафето е най-вкусно, когато се пие в приятна компания. Когато е направено от … кафе. Когато е с …

Както вече беше оповестено преди няколко месеца у нас, японците обичат да пият кафе с … котка. Разбира се, не хапват животинчето за мезе, а го галят. Вече е създадена и първата в света верига от кафенета „Мяу”.

Защо?

Само заради екстравагантността ли? Най-вече заради психотерапията. Защото когато галим коте, ние отдаваме нашите отрицателни настроения, а получаваме положителна енергия. При това – никак не пречим на нежните четирилапчовци, понеже тяхната енергетика е различна от нашата – обратна е. Човек трябва да има и електрична, и магнетична енергия. Когато се дисбалансира, организмът реагира бурно – чрез депресии и физиологически дискомфорт. Котките спомагат за хармонизиране на енергетиката ни. А и за омекотяване на характерите ни, за снижаване на стреса и намаляване на психически и физически болки. Кучетата пък доставят друг вид ползи за здравето ни. Освен, че са прекрасни като партньори за разходки, че ни радват, че са верни и търпеливи и т.н. Тяхната енергетика не е еднаква с тази на котките.

Още през 19-ти век в Париж започват да посрещат клиентите си шикозните кафенета. Какво е най-типично за тях? Атмосферата, разбира се. Ще почетеш вестник, ще обмениш мнение, ако си журналист – ще си напишеш статията, ако си художник – ще скицираш прекрасната дама от съседната маса. Ще приемеш почти неосъзнато един терапевтичен сеанс за социална адаптация. При това, без да си изпразваш до дъно джоба. В Мелбърн можеш да пиеш едно от най-скъпите в Австралия кафета на 22-рия етаж в сградата, собственост на принца на островчето Науру. Шикът е в цената и в малкото подаръче, което получаваш с черната напитка. В Рига имаше преди години кафене „13-те стола”, по романа на Илф и Петров. Заведението приемаше само по 13 посетителя, а също предлагаше уникални питиета. Когато някой си тръгне, тогава влиза следващият клиент. Има кафене, в което към кафето ти поднасят салатка (Бранислав Нушич – „Кафе със салата”). Можеш, например, да си поръчаш „гледач” на кафе в някои заведения извън България.

И днес се търсят всякакви разнообразни ефекти и атракции, които да привличат клиентела в заведенията: кафе-галерия, интернет-кафе, котки-кафе, кафе-театър…

Кога ли ще ни качат в луксозна и леко поклащаща се конструкция върху гърба на слонове, например, и там да ни сервират кафе с аромат на канела. А може би някои от нас ще предпочетат да посетят кафенета, в които се раздават маски с вградени електронни приспособления за пътувания във виртуални светове…

Ресторантьори, сега е моментът да предложите вашите оригинални хрумвания. Понеже „криза” в превод от гръцки означава възможности.
Взето от www.novini.bg

Няма коментари: