четвъртък, 2 април 2009 г.

Кафето - легалният наркотик

Свойствата на кафето са подложени на изпитание със самото му появяване на европейските пазари преди няколко века. Това главно се отдава на атаките на търговците на другите еликсири като алкохол и тютюн. Според тогавашните светила в науката кафето предизвиква изсъхване на бъбреците и мозъка, полово безсилие и парализа. Дори някои духовници заклеймяват почитателите на кафето. Легендата говори, че през 18 в. е извършен следният експеримент: на един от двама човека, живеещи при еднакви условия, са давало да пие кафе, а на другия не. Но експеримента не успял да завърши успешно, защото годините минавали, а ефект нямало. Първо умрял единият от учените, после убили краля, който наредил да се осъществи експеримента, а човекът спокойно продължавал да се пие кафе.

В наши дни експериментите не спират, но резултатите са силно противоречиви: "Финландски учени доказаха, че кафето може да предпазва от диабет. Специалистите мислят, че това може да се дължи на съдържащата се в кафето хлорогенова киселина. Смята се, че тя регулира глюкозните нива в кръвта."

"Харвардски специалисти установиха, че мъжете, които пият 6 чаши кафе дневно, намаляват наполовина риска да се разболеят от диабет за период от 12 до 18 години. При жените те установиха по-слаб ефект - рискът намалява с 30 процента".

"Британски учени са установили, че кафето действа различно при двата пола. Мъжете не понасят добре действието на кафето, докато на жените то се отразява добре. При силния пол кафето увеличава стреса, влошава способността за концентрация и за работа под напрежение. При жените има точно обратният ефект. Те обикновено са по-работоспособни, след като са изпили чаша кафе. Стресът е много по-голям, когато мъжете работят в екип. Чашата с кафе много бързо засилвала желанието за съперничество и те въобще не били способни да работят заедно."

"Швейцарски учени са доказали, че кафето, какаото и чаят пазят сърцето, те уверяват, че кафето, чаят и какаото също съдържат антиокислителни вещества."

"Маниаците на кафе се паникьосват лесно и са свръхчувствителни към болка. Изводът е на шведски учени."

Мнението някой лекари е, че прекаляването с пиенето на кафе може да доведе до зависимост и пристрастяване към него, поради това че кофеинът е допинг. Но също така се отбелязва, че при умерена употреба черната напитка стимулира умствената дейност, премахва умората, повишава работоспособността.
Взето от www.bgreporter.com

Няма коментари: