сряда, 15 април 2009 г.

Историята на коктейлите

Преди повече от 3000 години китайците утолявали жаждата си с напитки от различни плодове, смесени със сняг и лед. В днешния си вид коктейлите се появяват значително по-късно. Кога и как е приготвен първия обаче, никой не знае със сигурност, затова пък съществуват множество легенди.

Най-романтичната история датира от 1770 година и разказва за съдържател на кръчма, чийто любим петел изчезнал. След дълго търсене собственикът обявил, че ще даде дъщеря си за жена на този, който го намери. Скоро в заведението влязъл офицер, носещ птицата, останала без опашка по време на бягството си. Бармана удържал своето обещание и оповестил предстоящата сватба. Дъщеря му обаче толкова се развълнувала, че смесила питиетата, които сипвала в момента. Нарекли разноцветната смес коктейл (от английски cock tail-петльова опашка).
Друга легенда е свързана с бойните петли, на които преди състезание давали да пият бира, разбъркана с пилешки бульон, стафиди, индийско орехче и захар. Напитката, известна като cock ale, трябвало да отлежава в продължение на 9 дни.
В следващото предание отново присъства красива жена. В началото на 19 век мексиканският крал бил посетен от американски генерал. Местна девойка поднесла на госта непозната напитка в чаша, украсена със скъпоценни камъни. Той се поколебал да я опита, понеже се страхувал да не би неговия домакин да иска да го отрови. За да го успокои, хубавицата първа отпила от чашата. Не е трудно да се сетим, че името и била Коктейл (или нещо подобно).
През 20-те години на миналия век коктейлите намират широко приложение в САЩ. Тогава е въведен сухия режим и нелегалното производство на нискокачествен алкохол процъфтява. За да подобрят вкуса му, барманите го смесват с всевъзможни напитки и го сервират в чаши за кафе, страхувайки се от властите. Коктейлът дължи популярността си и на много амариканци, предпочитащи да почиват в Куба, известна с прекрасните си курорти и отлежалия ром. Специално за тях са сътворени популярните и до днес коктейли “Дайкири” и “Куба либре”.
През 1921 година в Париж се появява “Блъди Мери”, а през 1924-”Сайд кар”. С течение на времето в различни страни се създават все нови и нови разновидности, които продължаваме да консумираме с удоволствие - “Джин Физ”, “Американо”, “Джон Колинс”, “Манхатън” и др.
Взето от www.coktails-bg.com

1 коментар:

Симо каза...

Искам такова мохито като от снимката да ми направиш :Р