вторник, 21 април 2009 г.

Празник на еспресото в Италия

Италия отбелязва празника на любимата на всички ароматна напитка кафе еспресо. Специалистите твърдят, че не трапезното вино, а именно еспресото е истинската национална напитка на италианците.

Всеки ден в баровете и кафенетата те консумират близо 70 милиона чашки еспресо (при население на страната 60 милиона души).



За пръв път тази година Денят на италианското еспресо се провежда мащабно. В 3500 бара, участващи в инициативата, ще бъдат раздадени милион листовки с описание на различните сортове кафе и правилните начини за приготовлението му.

Средствата за масова информация отбелязват, че 38 организации и предприятия, в това число производителите на кафе машини и доставчиците на кафе, членуващи в Националния институт на италианското еспресо, имат годишен доход от 600 милиона евро. Еспресото е силно кафе, приготвено от добре изпечени и ситно смлени зърна кафе.

През смляното кафе с налягане от 9 бара се пуска гореща вода (88-92 градуса). Светло кафявата или кремава на цвят пяна се образува на повърхността му само при правилното съчетаване на количеството кафе, правилното мелене, нужната температура на водата и достатъчното налягане. Обикновената порция еспресо е 40-50 милилитра.
Взето от Напитки.БГ

Няма коментари: