четвъртък, 16 април 2009 г.

AGWA DE BOLIVIA – ликьор от листата на кока

AGWA DE BOLIVIA е сътворен от листата на боливийска кока (Да, растението от което се прави кокаин!), гуарана (богата на кофеин) и женшен (силен стимулант на мозъчната дейност и афродизиак). Можем да кажем, че последните две съставки са вече скучни защото са често срещани в много енергийни напитки, ноооо не така стоят нещата при палавата „кока”. Прахът, който се получава от нея при определена обработка (с 41 химикала) си е официално нелегален, незаконен, нооо любим наркотик на баровците по цял свят. Именно това прави този ликьор толкова „горещ” и търсен.

От фирмата производител предлагат т.нар. ритуал „Боливийска целувка” (Bolivian Kiss). Трябват ви два резена (уеджа – виж в Барман - Украси-основни понятия) лайм и един шот (чашка за текила) с АГВА. Изстисква се единия резен в чашата, другия се захапва и притиска леко, за да се изцеди малко сок върху езика ни, тогава се отпива ½ от шота. Ритуала се повтаря. Ефекта се описва като идентичен с този от дъвченето на листа от кока и лайм. Тази комбинация променя PH в устната кухина, така алкалоидите в южноамериканското растение произвеждат убийствено богато на кислород усещане за орален фойерверк.

Барманите, които искат да направят впечатление си имат своя версия. Поне така разбрах от наш активен участник във форумите. Правят „линия” на бара от изсушен лайм (подобен на лимонената киселина на прах), която се всмуква през устата (не през носа), след което изпиват на екс един шот АГВА. Усещането се описва като невероятно поради силните аромати на лайма и ликьора…

ИСТОРИЯТА – през 1820 първият боливийски ликьор от листа на кока бил произвеждан от De Medici в Болоня, Италия и разпространяван в цяла Европа. Английски писател Rudyard Kipling казвал, че този елексир се прави от паднали пера на ангелски криле – добре казано. За жалост по късно ликьорът бил спрян тъй като тогавашните методи на дестилация не премахвали кокаина и на практика това се оказала напитка наркотик.
Сега листата от кока се транспортират под въоръжена охрана до Амстердам, където се произвежда AGWA DE BOLIVIA. Технологията е така съобразена, че съдържанието на забранената субстанция не надвишава нормите в С.А.Щ. (за Европа се подразбира…).
АГВА се предлага в две разновидности AGWA 32 - зелена бутилка предлага се в Щатите и AGWA 40 – черна бутилка предлага се в Европа. Цифрите показват грамажа на екстракта от листата кока на литър, като съдържанието на алкохол е едва 30%. Разочароващо нали?
Взето от www.bardom-bg.com

Няма коментари: