понеделник, 9 февруари 2009 г.

Еспресо от чай

Като кафе червеното еспресо не струва. Но като студен чай е хит

Този относително нов продукт от Южна Африка ми напомня за скеча на комика Люис Блек за захаросаната царевица: "Това е царевица с вкус на захарен бонбон... бонбон с форма на царевица." Червеното еспресо, което се продава в някои вериги биомагазини, е чай ройбос - растение от семейството на бобовите и се отглежда само в Южна Африка. Безкофеиново и пълно с антиоксиданти, то се смила в кафемелачки и в машини за еспресо. Но не е еспресо. Рекламата, която съпровожда червеното еспресо, е "Кафе революция: кой би помислил, че чаят ще играе по правилата на кафето". И все пак отдавам почит на Люис Блек: това е чай, изглеждащ като еспресо; еспресо, направено от чай.

ДЕГУСТАЦИЯТА
Приготвих го според инструкцията в кафеварка за еспресо. Беше тъмно, богато и силно, отгоре имаше каймак. Налях го в чаша за еспресо, поех дъх и... е, не. Добре де, това е добър чай - доста добър всъщност. Но както казах, не е еспресо. Той е за еспресото това, което, да кажем, Postum (подобно на инка) беше за кафето. Postum изникна в края на XIX век и се предлагаше като безкофеинов заместител на кафето, възприет през военновременния недостиг на храна, но наскоро Kraft го спря от производство. И правилно.

Истината е, че предпочитанията за храни и напитки са крайно субективни. Аз обичам каберне совиньон. Но мерлото? Предпочитам и бирата на бутиковите пивоварни пред Budweiser или Miller. Но кой би харесал червеното еспресо? Ако сте любител на чая и не пиете кафе заради вкуса му, червеното еспресо може да ви допадне.

Аз пия много чай и много кафе. Не възразявам срещу кафето или кофеина. И се нуждая от чаша кафе всеки ден. Така че за мен червеното еспресо влиза в списъка от неща, които не гъделичкат приятно небцето - като Postum, диетичната майонеза, диетичната кола, NutraSweet, млякото Lactaid без лактоза, безалкохолната бира и соевото "кисело мляко".

ЖЕНСКИЯТ ВОТ
И жена ми го опита. Тя пие еспресо и не харесва чай освен ако не е студен. Като студен чай червеното еспресо според нея става. Но тя повдигна въпрос, който си задавах наум: защо хората, които не пият кафе, а предпочитат чай, просто не си направят чаша чай?

Учудващо е, но червеното еспресо спечели наградата за най-добър нов продукт в категорията напитки специалитети на конференцията и изложението на Американската кафе асоциация през май. Това е все едно манекенката Клаудия Шифър да вземе приз за най-добър моден дизайн. Една причина любителите на чая да харесат червеното еспресо (идея, спомената пред мен от компанията) е, че то позволява на пиещите чай да навлязат повече в кафе културата. Наречете ме луд, но не мисля, че феновете на чай в Starbucks, седящи до любителите на кафе, страдат от комплекс за малоценност. Трябва ли да чувстват, че е необходимо да седят на отделна маса от своите приятели?

НЕ ТОЛКОВА ПРИСТРАСТЯВАЩО
Уебсайтът www.redespresso.com разказва, че изобретателят Карл Преториус бил подтикнат да разработи напитката, когато се пристрастил към шест чаши еспресо на ден. А O Magazine на Опра Уинфри написа, че червеното еспресо е хит сред екипа му. Но да разгледаме червеното еспресо като това, което е: един добър чай. Взех останалото в кафеварката и направих студен чай. Беше страхотен. След това го смесих с лед и вода и налях 25-30 мл ябълков сок. Също много добре. В друга чаша добавих смачкани листа от мента и към студения чай, и към ябълковия сок. Превъзходно. Ето това е истината! Червеното еспресо ($12.99 за пакет 250 г) сега е на рафта ми заедно с десетина кутии чай и стъклените буркани билки за отвара от собствената ми градина. В една от кутиите има ройбос, подобен на червеното еспресо. Цялата идея на Преториус, както изглежда, е да извади продукта от претъпкания чаен рафт и да ме накара да мисля за него като алтернатива само на един друг продукт в килера - еспресото. Това не се случва. Но в останалата част от лятото, когато имам гости, ще ги питам искат ли да пробват червено еспресо. В случай че не профукам двата големи пакета, които компанията ми изпрати, правейки кани вкусен студен чай. По моя начин.

Copyright 2008 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.

Няма коментари: