неделя, 8 февруари 2009 г.

Строителство с бирени бутилки

Преди 44 години холандската компания Heineken е започнала да пуска бира в необичайни бутилки, съчетаващи в себе си две закръглени страни и две плоски, снабдени с множество изпъкналости наподобяващи балончета. На пръв поглед може да се предположи, че това е направено с цел за по добър захват, но предназначението на тези бутилки е било съвсем друго - те са служели за строителен материал.
Историята на бутилките тухли започва в началото на 1960 година, когато Алфред Хайникен (Alfred Heineken) се е отправил на карибския остров Кюрокао (Curacao), за да посети един от многочислените заводи на компанията.
Силно впечатление му е направило огромните количества бутилки от Heineken търкалящи се по местните плажове. Оказало се, че на острова няма изградена система за събиране и връщане на тези бутилки обратно в завода. В същото време пътешествайки из острова той е станал свидетел на бедността на местното население, изпитващо остра нужда от недостиг на строителни материали.
Тези факти провокирали наблюдателния Алфред и той бил осенен от идеята - да се строят жилища от празни бутилки.

За разрешение на този проблем Хайникен се е обърнал към холандския архитект Джон Хабракен (N. John Habraken). Той измислил тухла, която може да съхранява бира. Според замисъла на Хабракен, тези бутилки-тухли много по-лесно биха се използвали за строителство, отколкото с обикновените.
Окончателната форма на тези бутилки не се родила веднага - за нейната разработка и оценка на различните варианти е отнело три години.
Накрая през 1963 година Heineken пуска първите 100 хиляди от типа World Bottle — WOBO. Предлагали са се в два размера 350 и 500 мм дължина, което би трябвало да облекчава при изпълнението на ъглови връзки и други сложни детайли.
Колко реално е било да се построи дом от WOBO, е трудно да се каже, почти всички вече са унищожени.
Само две съоръжения са се съхранили: неголям навес и гараж, в които WOBO се явява малка част от общата конструкция. И двете принадлежат на Heineken и се намират в холандския Нордвик (Noordwijk), близо до Амстердам (където в близост се намира и "щаб-квартирата" на компанията).

Проекта WOBO не получил нужната популярност, независимо, че холандския дизайнер Ринус ван ден Берг (Rinus van den Berg) съвместно с Хайникен са проектирали няколко здания на основата на странния амбалаж.
Отделни екземпляри от WOBO са се съхранили в много малки количества и сега се явяват ценни и редки предмети за колекционерите.
Историята на бутилките WOBO изглежда едновременно куриозно и печално.
От една страна с помощта на WOBO, Хайникен са се опитали да решат проблема с отпадъците от бутилките за еднократна употреба (за тези проблеми започва да се водят дискусии с пълна сила едва през 90-те години). От друга страна екстравагантната бутилка се е оказала не особено нужна на обществото. А този който се наемал да строи с бутилки, то прекрасно се е справял и с най-обикновените.
Бутилките WOBO с формата на тухли давали възможност да се постигне добър вид на зида, но и кръглите бутилки зидани с разтвор в шахматен порядък също могат да заместят тухлите. Именно по този начин хората по целия свят строят така наречените бутилкови стени (Bottle wall).
Стените изградени от такъв "строителен" материал притежават и някои достойнства - оригинален външен вид, добра топлоизолация, игра със светлинните ефекти и цветовете.
Bottle wall - не са изолирани случаи. В САЩ такива домове вече са десетки, а в света и стотици. Някои конструкции съдържат в своите стени десетки хиляди бутилки. Възможно ли е да си представим, какви усилия са вили необходими за събирането на такива количества стъклен амбалаж.

Идеята за строителство на домове от бутилки е спохождала разни хора, от различни страни, така, че това изобретение е с доста стара история, навярно още с появата на първите промишлени количества стъклен амбалаж.
Счита се,че първия дом от бутилки е построен от Уилям Пек (William F. Peck), в град Тонопа (Tonopah), щата Невада през 1902 година. За строителството на къщата на Уилям са му били необходими 10 000 бирени бутилки.
Интересното в случая е, че в стената около вратата място са намерили стари правоъгълни бутилки от горчивата напитка Jhostetter`s Stomach Bitters, съдържаща 90% алкохол и 10% опиум.
Дома на Пек е просъществувал до 1980 година, успявайки да "види" настоящия разцвет на бутилковата архитектура в различните континенти. За съжаление забавните бутилки WOBO, почти не са намерили приложение в тази област.

Домът на Уилям Пек, се счита за първия построен от празни бутилки.
Взето от www.vodnazona.com

Няма коментари: