вторник, 30 септември 2008 г.

На по чаша кафе в ДАНС

Идва ми приятел на гости - лошо няма.
Та къде да го заведа човека да пийнем по едно кайве, докато чака да му оправят документите ?
- Как къде, ние тук четем по вестниците, че в София си имате някакво страшно модерно кафене ДАНС , води ме там ! - отсече приятелчето.
Хъкъта-мъката, ся да не ми идва всеки ден на гости я, като е казал ДАНС та ДАНС, ДАНС ще е значи !

Стигаме до кафетерията, а там един неземен аромат се носи от отворените прозорци, направо ти премалява - аромат на най-превъзходна арабика, финно смляна и нежно изпечена, носеща дъх на екзотични страни.

А отпред една опашка се вие от мераклии за чашка топло кафе, все хора от сой.
Издокарани с костюми за по една годишна заплата, с маркови тъмни очила, че даже и с охрана някой да не ги пререди. Даже някои си носеха и по някоя папчица под мишница ( евродоклади някакви ли стърчаха , не разбрах ??! ) - взели си и работа да посвършат някаква.
Физиономиите на повечето все познати от новините и сутрешните блокове ( парламентарни заседания не гледам - да уточня все пак ! )
И едно ми ти слънчице пекнало - идилия.
Чакам си аз, чака си и приятеля ми редом с мене , а реда ни да влезем не иде ли не иде ?
Реших все пак да питам на пропуска - що така, че нещо взехме да се излагаме в столицата с гостоприемството си.

- Вие за какво ? - ме спря със строг поглед портиера.
- Ами-и-и, за по едно кафе и нещо безалкохолно, няма да ви бавим - с неприкрита надежда изрекох въжделенията си, да се докосна и аз до света на елита.
- Момент... - в тоя момент портиера наклони глава, заслушан в информацията подавана му по ушната клизма или както го наричат онова там с кабелчето дето си го навират в ухото - Хм, да , да ... разбрах - изрече портиера, странно защо говорейки на ревера си ?!
Гражданино, много съжаляваме, но няма да можем да ви обслужим днес !
- И що така ? - почти проплаках аз . То опашки ли не бяха, висене ли не бе, високомерни погледи ли всякакви не изтърпях ли, та сега така да ме отхвърлят като клиент.

- Вижте какво гражданино, тук каним на по кафе, само заслужили сънародници вписващи се критериите да станат членове на кафе-клуб ДАНС !
- И-и-и какви са тези критерии ? - излюбопитствах с надежда за бърз шмекерлък.
- Така-а-а, да видим !
Да сте заемали пост в служба по усвояване на предприсъединителни и присъединителни фондове по програми ...(тук започна вече на китайски) ?
Така , както гледам ви няма в списъка !
Хм, я да видим сега... ?! Да сте участвали в усвояването на средства по фонд "Републиканска пътна мрежа" , а ? Да сте случайно Батко ?!

- А-а-а, участвам как да не участвам - имам си винетка на колата ! - с неприкрит възторг извиках аз.
- Явно не сте ме разбрали добре ! Тук не питаме дали и какви пари сте ни дали , а какви и кога сте си взели ! - започна с повишаващ се тон, да ме кори портиера.
- Ами-и добре , явно и по този критерий ме няма ?! - започнах вече да се примирявам.
- Така-а-а, да продължавам ли да изреждам ? - ме попита с нескрита ирония цербера на входа . Недекларирани приходи, място в списъка на Кушлев, роднински връзки с управляващите, тъмно криминално минало.. - като стигайки до криминалното ми минало, огледа с неприкрит сарказъм тънкото ми вратле, явно и по този критерий нямах шансове. А странно защо толкоз години американците все си ме отхвърляха за зелена карта - мязал съм им по снимка на пуерторикански наркотрафикант, бе лаконичният им отговор.

Та така, списъка се чете, мене тук ме няма и тук ме няма, и там не фигурирам, а пък за оная част, направо да не говорим.
Живот живян напразно, щом в класация за по едно кафе не мога да вляза.
По едно време почнахме пазарлъци, за поне по една чаша студена вода, но там пък критериите се оказаха далеч по-строги и неизпълними за редови мушмурок, като мен.

Та сега, сега съм седнал да си пиша пълните самопризнания, дано след като ги получат, дано поне тогава ме поканят на по чаша ароматно кафе !
Ще си призная за всичко !
За това, как направих преврат срещу Живков, как едва не утрепах папата, за баджанака в земунския клан, за трите тона кокаин в мазето, за изнесения външен дълг, фалиралите банки, инфлацията... - за всичко, за всичко ще призная , само и само да хване дикиш !
Та какво остана в списъка за самопризнания , я да видим...
Ох, дано да не пропусна нещо в списъка, че знаете ли колко трудно се влиза в този елитарен клуб !
А вие си налягайте парцалите и правете криминално минало, че инак убаво кайве - Йок !

Извън тематиката на блога е, но ми хареса и го копнах!

Без тютюнев дим в кръчмите и офисите

Днес прочетох в един вестник, че ще премахнат пушенето в заведенията и офисите и вече няма да има кътове за пушачи и места където да се дими по заведенията. Това ще бъде гласувано от парламента в края на октомври, когато ще приключат обсъжданията за поправки в закона на здравето. Това съобщи д-р Маша Илиева, шеф на отдел "Опазване на общественото здраве" към Здравното министерство. Нововъведенията ще бъдат както премахване на кътовете за пушачи в кръчмите, така и стаите за пушене в офисите. Не се знае обаче, как ще приключи тази "битка", понеже от Министерството на здравеопазването вече предлагат да се отложи влизането в сила на тези промени до 1 юни 2010 година. Аз като дългогодишен пушач (вече от 6 месеца не пуша,поради независещи от мен причини), никога не ми е пречел тютюневия дим, дори и сега когато не пуша! Но като собственик на заведение, тази разпоредба, която изисква половината помещение да е за непушачи, тотално ми обърква работите. Понеже заведението е на 2 етажа, прецених долния етаж да бъде за непушачи, а горния за пушачи. Логично е, понеже ако беше обратното, цигарения дим от долния етаж щеше да се качва на горния етаж. Обаче заради тази мярка, долния етаж е почти пуст през цялото време на деня и клиентите предпочитат да ходят в други заведения, където само сменят табелката "непушачи", ако седнат пушачи на масата. Ако приемат това нововъведение в закона и ако той се спазва стриктно, ще има равен старт за всички заведения. Остава само да видим, кога родните законотворци ще направят тези промени и как ще се преборят с цигареното лоби у нас!

понеделник, 29 септември 2008 г.

Вредна ли е бирата?

Бирата понякога се препоръчва на бременните жени, кърмещите майки и дори на бебетата - "за по-добър сън". Правилно ли е всъщност това?

Пенливата напитка се състои от 92-93% вода, 3-4,5% алкохол, 3-4% захар и вещества, съдържащи азот. Освен това в нея има въглероден газ, който дразни стените на хранопровода и стомаха и повишава апетита. Затова няма нищо удивително във факта, че страстните любители на бирата обикновено са пълни хора.
В един литър бира се съдържа половината от дневната норма калий, който в последствие увеличава извеждането на натрия от организма. Ето защо, за да се задържи натрият, организмът "изисква" след бирата да се консумират солена риба, ядки или чипс.

събота, 27 септември 2008 г.

От джезвето през кафеварката до съвременните кафемашини


Пием еспресо заради стиснат работодател
Пием едно, две, три кафета за деня, независимо дали със захар, сметана, мляко или чисто, тази напитка отдавна е незаменима част от живота на човека. Можем да го пием вкъщи, в офиса или в любимото заведение, но едва ли, докато преглъщаме поредната чаша, се питаме каква е всъщност историята на машината, в която е приготвена любимата напитка.
Източната традиция повелява кафето да бъде "черно като нощния мрак, горещо като пламъците в ада и сладко като любовта". Именно на изток правенето на кафе се е превърнало в майсторлък, а кафенетата започнали да трупат слава като място за светски раздумки и политически заговори. Вероятно оттогава е и поговорката "Ако изпием заедно една чаша кафе, се обричаме на 40 години приятелство". Именно в този свят се е появил и прародителят на кафеварката - джезвето (или кафеник). А кафето приготвено по този начин, отдавна е известно като "турско" или в Македония и Албания като "албанско". По традиция съдът се изработва от мед и има дървена дръжка. Според легендите, най-напред турско кафе започнали да правят в "Кива Хан" (1475г.) - първото кафене открито в Истанбул. Съвсем скоро напитката получена при варенето на смлените кафени зърна, станала известна като "мляко за играчи на шах и мислители". Древните турци приготвяли кафе върху нагорещен пясък до 300 и повече градуса, при което сместа от кафе, захар и вода през стените на медната съдинка се нагрявала бавно и постепенно.
Всичко продължило по стария начин до 1818 година, когато била създадена кафеварката с филтър във Франция. Тя е дело на някой си Лауренс, ловък ковач от Париж. Кафеварката била разделена на 2 нива, като в горната част се поставяло смляното кафе, а под него се слагала цедката. При заливането на кафето с вряла вода готовата напитка се оттичала в долното отделение. В САЩ този съд добил известност като каубойска тенджерка, защото бил използван най-често от кравари и пастири. В средата на 19в. на мода излезли машини за правене на кафе, които работели на принципа на вакуума. За техен откривател се смята шотландският инженер Непиер. В този случай, горещата вода минавала през тънка тръбичка до второ разширение, където се поставяло кафе.
Историята на еспресото започва през 1901 година и е "подчинена" на служителите във фирмата на Луиджи Береза. Целта на богаташа е била съвсем прозаична - да се намали кафе-паузата за работниците му, като се ограничи времето, необходимо за приготвяне на горещата напитка. Изобретението било наречено "Бърза кафе машина". Но освен, че било експресно, така приготвеното кафе било и по-вкусно. Имало опция към черното питие да се добавя и мляко. И тази машина използвала кипенето на водата. Под налягане водата се смесвала с кафе и падала в чашата. За да се получи това обаче, трябвало да се натисне ръчка механично. Няколко години по-късно Бареза продал идеята си на Дезидеро Павони, който доразвил изобретението. И от 1905г. до днес, едноименната фирма продължава да произвежда кафеварки. През 1933г. друг италианец - Алфонсо Биатели, създал кафеварката тип "Мока". Тя е от алуминий и се ползва и до днес в много домове с незначителни подобрения. За баща на кафемашините се счита "Мистър Кафе". "Той" се родил през 1972г. в САЩ и представлява първата напълно автоматизирана система за горещата напитка "Мистър Кафе" имал филтър за еднократно ползване, а водата се затопляла в самостоятелно отделение чрез ток. Тогава за първи път кафемашината била предназначена за ползване в домашни условия. Две години по-късно и била поставена и таймер.
В наши дни са много популярни обществените кафемашини, от които можеш да получиш напитка срещу монети. Първата подобна машина е въведена през 1946г. отново в САЩ и много скоро след това, работодателите започнали да инсталират такива съоръжения в стаите за отдих на своите подчинени.

петък, 26 септември 2008 г.

Отказът от алкохол води до депресия

Напълно отказалият се от алкохола човек рискува да развие хронична депресия, а неговите нервни клетки ще се възстановяват по-бавно, твърдят американски учени
Напълно отказалият се от алкохола човек рискува да развие хронична депресия, а неговите нервни клетки ще се възстановяват по-бавно, твърдят американски учени.

Извършените от тях наблюдения и опити показват, че умерената редовна употреба на малко количество (еквивалент на до 50-60 мл концентриран алкохол дневно) осезаемо намалява риска от депресия, а при вече наличие на такава при пълните въздържатели процесът на неврогенеза (възстановяване на старите и образуване на нови нервни клетки) е значително по-бавен.

При пълните въздържатели учените са установили недостиг на нервни клетки в хипокампа - този участък от мозъка, който е отговорен за паметта, обучението и регулирането на настроението.

"Според нас, да се пие умерено е по-добре, отколкото да не се пие", твърдят учените, цитирани от Ройтерс.
здраве.бг

четвъртък, 25 септември 2008 г.

"Шуменско пиво" пак е номер 1 сред бирите в България

"Карлсберг България" АД инвестира 8.5 милиона лева и увеличи тройно производството на наливна бира в пивоварната.
След първите 8 месеца на годината "Шуменско" отново е начело по продажби на бира. За една година, ръста на продажбите се е покачил с 20 на сто. Добрите резултати се дължат на отличните вкусови качества и на активната маркетингова политика на компанията - това заяви изпълнителният директор на "Карлсберг България" АД г-н Александър Грънчаров. Той уточни, че ръста предимно се дължи на "Шуменско" и "Туборт". По-важно е обаче, че все повече българи разпознават "Шуменско" и другите марки на фабриката като своя любима бира. В близко бъдеще ще бъде отворен и Музеят на бирата в Шумен, в който ще има експонати специално изпратени от централата на "Карлсберг" в Копенхаген, където също има такъв музей.

сряда, 24 септември 2008 г.

Безплатен алкохол срещу бикини

Австралийският департамент отговарящ за контролира на лицензиите за продажбата на алкохолни напитки ще разследва един от баровете в столицата Канбера, заявиха местните власти.Столичният бар, носещ името “Светецът”, е привлякъл вниманието на властите със своята необичайна акция, планирана за почивните дни. Жените, които си свалят долното бельо и го окачат на бара ще могат да пият безплатно цялата вечер алкохол на стойност 50 австралийски долара. Столичани споделят, че за тази сума могат да пийнат порядъчно. По-срамежливите, които решат само да си покажат бельото без да го свалят, също няма да останат без награда. Те ще получат чаша безплатно вино. Организация за защита на правата на жените определи подобен вид “забавления” като “откровена покана за сексуално насилие”. “Освен всичко останало, тази акция напомня за агресивна реклама на спиртна продукция. Ние смятаме да проведем разследване, за да забраним този експеримент”, заяви директорът на службата за контрол на лицензите на спиртни напитки Сю Маклилън.

Странно хрумване. По-интересното е, какво ли ги правят после бикините и как избиват разходите за алкохола?

вторник, 23 септември 2008 г.

Истинско еспресо, как да го познаем или какво ни сервират в заведенията

Здравейте, свърши вече ваканцията, имах малък проблем и с лаптопа, но всичко вече е наред. Реших да Ви напиша няколко реда за кафето и по-точно за истинското кафе, понеже по време на почивката пих какви ли не кафета, на които името им явно е кафе. Няма да споменавам марки, но мисля, че всички знаят кои кафета се продават най-масово из родните заведения.
Има голяма разлика между истинското италианско еспресо и това, което ни представят за такова. Италия страна на кафето, там се пием много кафе, от площада Сан Марко с гълъбите до малките улички на Венеция, през Рим до Сицилия.. Еспресото е измислено в Италия. Има няколко марки кафе, които могат да се намерят във всички магазини за кафе-Segafredo Zanetti, Illy и Lavazza. Сега в момента пробива на италианския пазар, а и не само там, марката Esprestto. Аз самият предпочитам Segafredo Zanetti, въпрос на вкус.

Ако се върнем в България, в нашите кафенета, всички знаем, че Lavazza е наложена марка, малките сини чашки са предпочитани, те дори са еблематични за социално положение. Lavazza залага на културата на пиене на кафе, развива и поддържа мрежа от обучителни центрове, в които учи бармани, дистрибутори, журналисти, готвачи

как се прави истинско хубаво еспресо:
* то е горещо

– температурата вътре в чашата трябва да е 75-80 градуса по Целзий
* то е късо
– обемът на напитката трябва да е 25-35 мм. При по-дълго кафе се получава свръх екстракция и вкусът става по-горчив.
* то има хубава и плътна пяна
– пяната трябва да е хомогенна, гладка, плътна, с обем около 10% от напитката (т.е. около 3 мм) с цвят на лешник. Хубавата пяна задържа добавената захар отгоре и я разтваря бавно, възстановява се след разбъркване с лъжичка и покрива кафето, като запазва аромата му.
* то се сервира в хубава чаша
– не върви да сипете еспресо в стъклена чаша, а още по-малко в пластмасова. За да е хубаво кафето, чашата също трябва да е качествена – порцеланова, с конусовидна форма, и да не е студена (около 35-40 градуса е добре).
* то може да се пие често
– еспресото съдържа най-малко кофеин спрямо всички останали начини за приготвяне на кафе. Затова спокойно можете да пиете по 6-7 чаши на ден.
* то се пие бързо
– еспресото е най-хубаво до 2 минути след като е приготвено. Ако остане по-дълго, кафето става тъмно, горчиво, кисело.
Марчело Арканджели – директор на трейнинг центровете на Lavazza


Хубавото еспресо е в основата и на хубавото
капучино.
Но и в приготвянето на капучиното има тънкости, които не всички кафеджии знаят или спазват. Основният проблем е млякото – то трябва да се разбие с въздушната струя от машината така, че пяната да се получи гладка и гъста – като сметана.
“Плътна, хубава, лъскава, секси пяна”, както я описа Тони Ботърил – международен трейнинг мениджър на Lavazza.

Lavazza постоянно разширява асортимента си с нови рецепти за приготвяне на кафе –
кафени коктейли,
espesso (твърдото кафе, което не се пие, а се яде при това дори с “габровска лъжица” – лъжица с дупка), Passion-me (кафе и сок от passion fruit).

Най-новия продукт на Lavazza е “тандем“.
В специална чаша разделена на две се сипва еспресо в едната част и Spuma – специална кафеена твърда пяна с различни вкусове.


В началото на 50-те години на XX век започва окончателно да се налага еспресото. Ако преди кафето се заливаше с гореща вода и се сваряваше, то еспресо машината нагрява врящата вода до пара, която след това се прекарва през кафето и така се получава еспресо.
С въвеждането на еспресото се променя и обичайната дотогава терминология - еспресото се приготвя късо или дълго според това колко вода се използва, а най-употребяваните днес видове са черно, кафяво (голямо и малко, късо или дълго) и меланж. Към тях винаги се сервира чаша вода, върху която лежи кафеената лъжичка (така е във Виена).

понеделник, 8 септември 2008 г.

Ваканция


Дойде и този момент. От 10.09 до 20.09.2008г. аз и блога барабар с мене, излизаме в заслужена ваканция. Това разбира се не означава, че любимото Ви заведение няма да работи. От 21.09. ще започна отново да помествам интересни новини в блога и да се срещам на по кафе с клиентите на заведението!

Swiss Cannabis Iced Tea

Наскоро ми донесоха една кутийка студен чай, до тук нищо особено, интересното беше избора на име с което швейцарците са кръстили тази безвредна безалкохолна напитка. Наистина, предвид голямата популярност на канабиса (марихуана) сред младите, попадението е точно, друг е въпроса дали същите тези млади знаят, че това е само рекламен трик, а не реклама на лекия наркотик. Както и да е, напитката е вече и на българския пазар, макар да има някой запитвания към Европейската комисия относно името на този продукт.
Европейската комисия (ЕК) е изразила загриженост за съществуването на хранителен продукт, в чието наименование се съдържа думата “канабис”. Това се казва в отговор на ЕК на писмено запитване на българския евродепутат от БСП Маруся Любчева, член на групата на Партията на европейските социалисти в Европарламента. Питането на Любчева е за опасността негативното влияние на някои “маркетингови практики върху общественото мнение за наркотиците”, съобщи в понеделник Благовест Бенишев, пресаташе на българските социалисти в ЕП.
Остана само да разбера кой е официалния вносител и да заредя в заведението и от тази напитка. Ето и официалният сайт на напитката Swiss Cannabis Iced Tea

неделя, 7 септември 2008 г.

Абсолютен свят


След като научих за инициативата Абсолютен свят, реших и аз да поместя информация тука. Не знам дали въобще може да съществува абсолютен свят или това е само утопия, но водката с тази марка определено е абсолютна т.е. много добра. Би било хубаво обаче, в един абсолютен свят, навалицата в заведенията да е наистина толкова огромна!

петък, 5 септември 2008 г.

Гений ли си?

Вгледай се в картинката по-долу.
Какво виждаш?
Да, една купчина кафени зърна...
А нещо друго няма ли?
Има, има... В кафето има “скрита” човешка глава!
Сега се вгледай по-внимателно и засечи времето, за което ще я откриеш...




Знаеш ли, че това е вид тест, който определя бързината на мисълта?

От направени медицински изследвания и дълги психологически проучвания е установено, че този, който за най-кратко време открие Човешката глава на картинката, има много по-силно развита дясна половина на мозъка, в сравнение с останалите хора.

Ако откриеш главата на човека в рамките на 3 секунди, дясната половина на твоя мозък е много по-силно развита в сравнение с останалите хора.
Т.е. можеш да се смяташ за гениален!

Ако тази задача ти е отнела около 1 минута, дясната половина на твоя мозък работи, като при "нормалните" хора.
Т.е. повечето хора спадат в тази категория.

Ако видиш човешката глава в рамките на 1 до 3 минути, това показва, че твоят мозък работи по-бавно от приетото за нормално.
При това положение е добре да започнеш да приемаш малко повече протеин, ще ти бъде от полза.

Ако и 3 минути не са ти стигнали, за да откриеш фигурката на картинката, дясната страна твоя мозък е в наистина лошо състояние.
Като за начало започни да разглеждаш повече картини и изображения, това ще е като вид тренировка за теб и ще развие твоята наблюдателност...

Взаимствано от:http://jenite.blogspot.com/2008/09/blog-post_05.html

четвъртък, 4 септември 2008 г.

Kopi Luwak - най-скъпото кафе в света

Индонезия е страната,в която живее малко животно, наподобяващо котка, което местните наричат луак. То е нощен бозайник, който живее по дърветата и се храни с насекоми, гризачи и плодове. Любимата му храна са плодовете на кафеното дърво. Често пъти те не могат да бъдат смлени от организма му и излизат цели в изпражненията му. Точно тогава хора от местното население се намесват. Те събират целите зърна и ги продават на производителите.
Зърната се измиват, подсушават и пекат както другите зърна и се изнасят за Япония и Съединените Щати.
Парадоксът тук е, че кафето се продава на много по-висока цена, макар усилята за добива му да са минимални в сравнение с традиционния метод.

Сигурно бихте искали да знаете каква е цената на това кафе?

Натуралното кафе струва, както е видно по-горе, 80 долара за 450гр., а селектирано като Arabica - 180 долара за същия грамаж. Средната цена на Kopi Luwak в момента е около 10 пъти по-висока от тази на италианското кафе Illy. Ако сте късметлия за около 5 долара може да изпиете чаша Kopi Luwak в някое от местните кафенета.

Често пъти вкусът на Kopi Luwak е описван като "шоколаден" или "орехов".

сряда, 3 септември 2008 г.

СЕГАФРЕДО ЗАНЕТИ ОТКРИ НОВИ ЗАВЕДЕНИЯ В ЕВРОПА

Занети Еспресо отвори свое кафене в Тимишоара, Румъния.
Тимишоара, познат още като „Градът на спортистите” и „Малката Виена” е четвъртият по големина град в Румъния. Голям икономически и културен център, Тимишоара е първият европейски град, в който още през 1884г е имало улично осветление.Новият Сегафредо Еспресо Бар се намира на Пиата Виктореи / Piata
Victoriei /, между православната катедрала и операта в центъра на града и е с големина 200 кв.м. вътрешна площ и градина от 80 кв.м., а дизайна му е най-стилния в целия град.Чрез своята франчайзингова политика, Сегафредо Занети Еспресо отворя ресторанти и хотели в цяла Румъния и други страни в Европа.
Кафе-бар от веригата отвори врати и в столицата на Гърция - Атина - един от най-старите градове в света и родно място на Сократ, Софокъл, Перикъл и много други известни философи, писатели и политици. Новият Сегафредо бар се намира на площад Бурнази и се отличава с уникален дизайн и един от най-големите в Европа. С повече от 250 места, бара има две функционални тераси, чиито прозорци и тавани могат да се отварят или затварят според сезона и температурните условия, придавайки му невероятен средиземноморски стил. Клиентите на заведението могат да се насладят на перфектно италианско еспресо, приготвено от най-добрите бариста в Атина, в страхотна атмосфера и релаксираща музика.
Наскоро Йоргос Ситанидис и неговият партньор Димитрис Козакис / франчайзинговите партньори на Сегафредо за Гърция / организираха грандиозно откриване на заведението, на което бяха поканени 300 души, местното радио и телевизия, а известен DJ поддържаше приповдигнатото настроение с музика. Историята на международния концерн Сегафредо Занети е свързана със семейството на Масимо Занети, който е основал фабрика за печене и пакетиране на кафе през 1973г в Болоня, Италия.
От малка семейна компания, с течение на годините Сегафредо Занети постепенно се е превърнала в международен концерн с 27 дъщерни фирми в Европа, Южна Америка, САЩ и Австралия с общо 70 000 клиенти. Всички дейности на концерна са свързани по един или друг начин с кафе. Сегафредо Груп включва: La San Marco, лидер в производството на кафемашини; бразилската компания Nossa Senhora da Guia Sociadade Exportadora de Cafe Ltda, която е обвързана с култивирането и първоначалната обработка на кафето; Swiss firm Cofiroasters S.A, която търгува със зелено кафе; Segafredo Espresso Worldwide, която администрира международната франчайзингова система на 350 –те заведения на Сегафредо Еспресо по целия свят.
Чрез всичките тези дейности, концерна Сегафредо Занети въплъщава уникална комбинация от всички фази на производство и разпространение на кафето, които влияят на качеството на крайния продукт: от култивирането на кафето в плантациите, неговата първоначана обработка, селектиране на висококачествени сортове и т.н., докато се стигне до крайния етап и то се окаже в кафемашините на крайния потребител.

По материали на:http://www.coffeeland.bg/index.php

вторник, 2 септември 2008 г.

"Cheecho Bello's Cafe" или "Кафето на добрия чичо" в Денвър, Колорадо

Случайно попаднах на информация за този български кафе-ресторант в Денвър, Колорадо и ми направиха впечатление някой неща. Собственичката - българка споделя следното: "Всеки ден работя в заведението си от ранния следобед, после съм сервитьорка в местен хотел. В Америка няма срамна работа, срамно е да не работиш. За да стигна до тук, съм измила тоалетните на половината Денвър". За няколкото му месеца на съществуване, кафенето се е превърнало в сборен пункт за близо 3000-те българи в Колорадо. Те отиват там след работа или почивка, да изпият по чаша ароматно кафе или да хапнат шопска салата и пържени кюфтета. Ето и описанието което собственичката прави на заведението си:
Come to Cheecho Bello's Cafe for breakfast, lunch or dinner. Featuring toasted bagel sandwiches, hot paninis, specialty heros, healthy, delicious wraps, and don't forget about their tasty soups and salads! They have a great selection of espresso and coffee drinks, and a wide variety of delicious freshly baked pastries.



понеделник, 1 септември 2008 г.

Illy и Coca-Cola направиха студено еспресо

Италианската компания за кафе със седалище в Триест „Или“ и гигантът „Кока-Кола“ лансираха съвместни студени напитки на базата на кафе еспресо. Те ще се продават на пазара от април в кутии, по подобие на газираните напитки. Смесеното предприятие между двете компании се роди в Белград и се нарича Ilko coffee international.
Три ще бъдат основните продукти, плод на съюза между Illy и Coca-Cola - кафе, капучино и мляко с кафе (latte macchiato).
Сътрудничеството с италианската компания, чийто главен изпълнителен директор е Андреа Или, идва на мястото на това с Nestle, която беше доскоро партньор на американците.
Швейцарската Nestle ще продължи да се занимава със сектора на студените чайове, продавани в кутии.

„От четири години насам проучвахме как да направим напитка, която да е в тон с вкусовете на Illy. Искаме чрез нея да се насочим към онези потребители, които водят забързан живот и които искат готови продукти, подобно на готовото кафе“, казват в Illycaffe.
Готовото за пиене студено кафе среща горещ прием най-вече сред младите хора.
Новите напитки носят марката на компанията „Или“. Нейният годишен оборот е 246 милиона евро, докато този на „Кока-Кола“ е 24,1 милиарда долара.
Новите напитки в кутии ще бъдат лансирани в 10 европейски страни - от Сърбия и Австрия до Хърватия, Гърция и Украйна.
През лятото ще се продават и в Италия, а през 2009 - в Северна Америка и Азия.

По материали на: http://www.coffeeland.bg