събота, 27 септември 2008 г.

От джезвето през кафеварката до съвременните кафемашини


Пием еспресо заради стиснат работодател
Пием едно, две, три кафета за деня, независимо дали със захар, сметана, мляко или чисто, тази напитка отдавна е незаменима част от живота на човека. Можем да го пием вкъщи, в офиса или в любимото заведение, но едва ли, докато преглъщаме поредната чаша, се питаме каква е всъщност историята на машината, в която е приготвена любимата напитка.
Източната традиция повелява кафето да бъде "черно като нощния мрак, горещо като пламъците в ада и сладко като любовта". Именно на изток правенето на кафе се е превърнало в майсторлък, а кафенетата започнали да трупат слава като място за светски раздумки и политически заговори. Вероятно оттогава е и поговорката "Ако изпием заедно една чаша кафе, се обричаме на 40 години приятелство". Именно в този свят се е появил и прародителят на кафеварката - джезвето (или кафеник). А кафето приготвено по този начин, отдавна е известно като "турско" или в Македония и Албания като "албанско". По традиция съдът се изработва от мед и има дървена дръжка. Според легендите, най-напред турско кафе започнали да правят в "Кива Хан" (1475г.) - първото кафене открито в Истанбул. Съвсем скоро напитката получена при варенето на смлените кафени зърна, станала известна като "мляко за играчи на шах и мислители". Древните турци приготвяли кафе върху нагорещен пясък до 300 и повече градуса, при което сместа от кафе, захар и вода през стените на медната съдинка се нагрявала бавно и постепенно.
Всичко продължило по стария начин до 1818 година, когато била създадена кафеварката с филтър във Франция. Тя е дело на някой си Лауренс, ловък ковач от Париж. Кафеварката била разделена на 2 нива, като в горната част се поставяло смляното кафе, а под него се слагала цедката. При заливането на кафето с вряла вода готовата напитка се оттичала в долното отделение. В САЩ този съд добил известност като каубойска тенджерка, защото бил използван най-често от кравари и пастири. В средата на 19в. на мода излезли машини за правене на кафе, които работели на принципа на вакуума. За техен откривател се смята шотландският инженер Непиер. В този случай, горещата вода минавала през тънка тръбичка до второ разширение, където се поставяло кафе.
Историята на еспресото започва през 1901 година и е "подчинена" на служителите във фирмата на Луиджи Береза. Целта на богаташа е била съвсем прозаична - да се намали кафе-паузата за работниците му, като се ограничи времето, необходимо за приготвяне на горещата напитка. Изобретението било наречено "Бърза кафе машина". Но освен, че било експресно, така приготвеното кафе било и по-вкусно. Имало опция към черното питие да се добавя и мляко. И тази машина използвала кипенето на водата. Под налягане водата се смесвала с кафе и падала в чашата. За да се получи това обаче, трябвало да се натисне ръчка механично. Няколко години по-късно Бареза продал идеята си на Дезидеро Павони, който доразвил изобретението. И от 1905г. до днес, едноименната фирма продължава да произвежда кафеварки. През 1933г. друг италианец - Алфонсо Биатели, създал кафеварката тип "Мока". Тя е от алуминий и се ползва и до днес в много домове с незначителни подобрения. За баща на кафемашините се счита "Мистър Кафе". "Той" се родил през 1972г. в САЩ и представлява първата напълно автоматизирана система за горещата напитка "Мистър Кафе" имал филтър за еднократно ползване, а водата се затопляла в самостоятелно отделение чрез ток. Тогава за първи път кафемашината била предназначена за ползване в домашни условия. Две години по-късно и била поставена и таймер.
В наши дни са много популярни обществените кафемашини, от които можеш да получиш напитка срещу монети. Първата подобна машина е въведена през 1946г. отново в САЩ и много скоро след това, работодателите започнали да инсталират такива съоръжения в стаите за отдих на своите подчинени.

3 коментара:

Анонимен каза...

Пълни глупости

Анонимен каза...

давай

Алекс каза...

Анонимен, къде точно видя глупостите?