четвъртък, 20 август 2009 г.

Бирени революции

Специалисти по генетика са установили, че дрождите, от които се прави леката бира тип "лагер", имат два генетични предшественика, а не един, както се смяташе досега, пише БГНЕС.

Откритието може да обясни произхода на двете основни категории лагер – Saaz, към който спадат марките Pilsner, Budweiser, както и Froberg (тук попада и Heineken).

Най-вероятно дължим бирата, която се пие в наши дни, на закон в Бавария от XVI век, който забранил варенето на пиво през лятото, тъй като жегата разваляла качеството на напитката. Производителите на бира били принудени да приготвят своя продукт през зимата и така неволно участвали в ранна форма на генетичен експеримент, който довел до хибрид от студоустойчиви дрожди.

Хибридът е кръстоска между S.cerevisiae, които са в основата на маята за тесто, и S.bayanus – дрожди, които ферментират при много ниски температури – от 5 до 10 градуса. S.cerevisiae е бил традиционният начин за производство на пенливата напитка, тъй като ефикасно превръща захарта в алкохол. Комбинацията между тези дрожди и студоустойчивите S.bayanus е създала щама Saccharomyces pastorianus, от който се прави леката бира и до днес.
Взето от www1.zar.bg

Няма коментари: