понеделник, 10 август 2009 г.

До кога ще можем да се радваме на вкусно кафе?

Според ново проучване, климатичните промени помагат на вредителите по кафето да го унищожават

Повишаващите се температури в тропиците, поради промените в климата, могат да насърчат разпространението на H. hampei (насекомо, пробиващо дупки в кафето), един от най-опусотшителните за културата вредители, предаде Агенция Ройтерс.

Но Възстановяването на стария начин на отглеждане на храстите кафе - под сянката на дърветата, може да намали температурите и да помогне, според изследването. Сянката също може да привлече хищници, които да се хранят с вредителя.

"Чрез анализиране на климатични данни и наблюдения, екипът установява, че насекомото е способно лесно да се адаптира към широк спектър от температурни вариации, често срещано явление в площите, заети от кафе", се казва в изявление от Международния център по физиология и екология на насекоми (icipe).

"Повишаването на температурите ще увеличи популациите на H. hampei, което сериозно ще навреди на кафето. Особено опустошителни последици се очакват в районите, в които дърветата произвеждат плодове през цялата година, като Колумбия," се казва още в изявление.

Изследването е проведено в Колумбия, Кения, Танзания и най-големия производител на кафе в Африка - Етиопия. Учените установяват и че засега незасегнатите субтропични райони също ще пострадат от вредителя.

Все пак, най-подходящ начин за производствените системи за справяне с по-високите температури ще бъде производителите да се върнат към началото на отглеждане на културата, под сянката на дърветата в горите, твърдят учените. В Етиопия той все още се практикува. На големите производители ще се наложи да засадят високи дървета в площите си, заети от кафе.
Взето от ecomedia.bg

Няма коментари: