петък, 7 август 2009 г.

Коя бира е най-добра? Дегустация на 22 вида от магазина

Дегустаторите оцениха най-високо „Карлсберг”, а "Загорка" отстана на дъното заедно с „ММ”


Тези 6 бири, донякъде изненадващо, се оказаха най-добри при дегустация на общо 22 вида от пазара. Води “Карлсберг”, след нея се нареждат останалите отляво надясно. Снимка: e-vestnik

„Първата глътка бира е като бащина милувка”, „По-добре промиване на бъбреците, отколкото промиване на мозъците” с подобни реплики започва организираната от e-vestnik дегустация на бира. Мястото е бирария „Мавзолея” - в градинката зад бившия мавзолей, а целта на срещата – да се опитат и оценят 22 различни марки бира от пазара. Изненадите за дегустаторите, които опитваха на сляпо, без да виждат какво им сипват, бяха големи.

Участници в дегустацията са Румен Белчев от в. „Стършел”, основател на бирената партия през 1990 г., за когото се твърди, че е изпил десетки хиляди литри бира и дългогодишният басист на ФСБ Ивайло Крайчовски, заклет бираджия, главният редактор на вестник „Експрес” Стоян Сираков, Нели Томова и Иван Бакалов от e-vestnik. Присъстват и двама гости, които участват извън класацията, защото не се смятат за достачъно компетентни да дегустират. Макар че бирата не е за професионалисти, а за всеки…

Дегустаторите обменят мнения по време на дегустацията, но накрая се учудват на оценките си. Вляво Стоян Сираков, вдясно Румен Белчев, в средата Ивайло Крайчовски и Марта Евтимова, редактор в Нова ТВ. Снимки: e-vestnik

Всички бири са само в стъклени бутилки и са купени от супермаркети в София, а някои като “Бургаско”, “Алмус” и “ММ” - от провинцията.

Барманът налива бирата скрито, без гостите да виждат какво се сипва в чашите. Редът, по който се поднасят и опитват бирите, е определен на случаен принцип. От всяка марка бира се сипват по стотина грама. Умишлено се използват чаши за минерална вода, за да не се влияят и разсейват дегустаторите от рекламните надписи „Калтенберг”, които украсяват бирените чаши в заведението. Участниците в дегустацията попълват формуляри, в които дават оценка по шестобалната система на всяка бира и по желание добавят бележки за вкуса и особеностите й. Класацията се прави чрез средната оценка на всички дегустатори.
Барманът на заведението е убеден, че колкото повече напредва дегустацията, толкова по-високи ще стават оценките. Впоследствие се оказва, че не е бил прав, макар че първата опитана бира наистина получава доста ниски оценки и отделни коментари от типа „Слаба, за слаби пиячи и жени-аматьорки” и „воднист вкус, без аромат”.
По време на дегустацията всеки се мъчи да познае каква бира точно опитва, обаче без особен успех. Всички са учудени, когато накрая се обявяват марките и поредността на опитаните бири. Оказва се, че някои от дегустаторите, с малки изключения, са дали ниски оценки именно на бирите, които по принцип твърдят, че харесват…

И общата класация поднася изненади. Някои от по-евтините и непопулярни марки са получили значително по-високи оценки от масово рекламирани и предлагани навсякъде бири като „Каменица” и „Загорка”, например.
Най-високо е оценена бирата „Карлсберг”, която получава най-високата средна оценка 5.15, а някои от дегустаторите са й сложили оценка 5,50 и коментари от типа „пивка, с малки мехури, нежно се стича по гърлото, елегантна, добре балансирана” (виж по-долу средните оценки и цялата класация). На второ място се подрежда българската „Шуменско специално” (оценка 4.80), следва „Бекс” (4.65), за която в бележките на дегустиращите се казва „това вече е бира”, „първи намек за плътност” и т. н.
В първата десетка на класацията се оказват бири с по-ниска цена като „Пиринско”, „Славена” и „Леденика специално”. За сметка на това популярни по-скъпи марки са класирани доста назад, като например „Хайнекен” (3.60), „Амстел” (3.55), а “Загорка” (3.25) е почти на дъното. Някои бири са получили една и съща средна оценка – „Туборг”, „Каменица” и „Шопско”, оценени средно с 3.75 всяка. На последно място гостите на дегустацията единодушно са поставили варненската бира „ММ”, която е получила едва 3.05 точки.
Взето от e-vestnik.bg

2 коментара:

Kzint каза...

Пускай и другите дегустации, че пресъхнаха хората :)

http://e-vestnik.bg/6744

Алекс каза...

OK, ще пусна и виното, ама що шардонето е на второ място, бееее!!! :))))