петък, 17 юли 2009 г.

Колекционирането на коняк - удоволствие за богати с добър вкус

Колекционерските страсти могат да бъдат синоним на богатство и престиж, ако не се отнасят до колекционирането на капачки например. За да колекционирате предмети, които да говорят за вашия добър вкус, е необходимо да имате постоянство и решителност. И финансовата възможност да се влюбите в своето ново хоби. Това се разбира и при експеримента с колекционирането на коняк, защото с времето той все пак ще бъде или изпит, или изгубен.

Първата опция при колекционирането на коняк е да се събират бутилки, в които има питие, отлежало над 9 години. Рядкостта и качеството са пряко свързани с възрастта. Мекият вкус, богатият аромат и наситеният, кехлибарен цвят трябва да бъдат на не по-малко от 3 години. Най-известните със своите постижения са марките Hennessy, Gautier, Remy Martin, Prince Hubert de Polignac и Camus.

Втората опция е да се събират бутилки на внушителна възраст, които са свързани с важни събития или са от конкретен, рядък вид. Един от впечатляващите стари сортове е т. нар. „дофилоксерен” период (филоксера е вид насекомо, нападащо лозята). Тези коняци са направени от вид грозде, което почти напълно е изчезнало или вече не се използва за коняк. Тези коняци не са бутилирани след 70-те години на ХІХ век и могат да се считат за произведения на изкуството.

Разбира се всяка рядка бутилка и всяка лимитирана серия неизменно заслужават вашето внимание. Най-достъпни са Remi Martin Centaure Limoges и най-често се предлага в декантер от лиможски кристал с обем 0,7 л. Camus Reserve Extra Vielle Jubilee е друго специално питие, което се отличава с аромат на дъб, кедър и мед. Оригиналният декантер е от кристал Baccarat. Remy Marten Louis XIII е кръстен на френския крал Луи ХІІІ и е на „възраст” между 40 и 100 години. Прибавете аромата на тропически цветя и плодове и декантерът с формата на флаг, и ще усетите значимостта на тази придобивка.

Richard Hennesey е гордостта на компанията Hennesey, а букетът от аромати, които носи в себе си, съдържа ванилия и цветя. Двойният декантер е друга отличителна черта. Кристалната обвивка не се среща с питието, събрано в по-малък стъклен съд.
Първият коняк от „висшата класа” е L’Art de Martell, произведен през 1997 г. в 1997 бутилки. Това питие е на възраст между 80 и 100 години, а уникалният му вкус се дължи на черно френско грозде и кавказки лешник, съпроводени с неповторим послевкус. Към всяка бутилка има декантер с уникален дизайн.

L’Esprit de Courvoiser съчетава в себе си всички признаци на колекционерска рядкост. От него са произведени само 2000 бутилки и е свързан с европейските монарси Едуард VІІ и Наполеон ІІІ, тъй като в него има грозде от техните лозя. Минималната възраст на всяка бутилка е 75 години.
Не може да се отмине и Frapin Cuvee 1888. Още от името става ясно, че питието е от 1888 г. То е произведено в 1888 бутилк, придружени от изящен декантер в съндъче, изработено специално за него.
Взето от www.millionaire.bg

Няма коментари: