понеделник, 13 юли 2009 г.

Чаша топло кафе може да направи света розов


Ситуацията, в която просто държим чаша с топло кафе, може да ни направи по-внимателни и отговорни, по-щедри и отзивчиви към околните. Обратното - държейки студена напитка, ни кара да бъдем по-студени и дистанцирани, сочи проучване на Университета в Колорадо, публикувано в журнала "Science". По този начин психолозите доказват как малки, прости неща като топлата или студената напитка могат да обърнат възприятията и чувствата ни на 180°. Проучването се е провело измежду 41 доброволци. Психолозите открили, че държейки чаша с горещо кафе, по скала от едно до седем (където едно е студено, а седем - топло), хората ставали средно с 11% по-топли и дружелюбни. Топлината определя не само как възприемаме хората около нас, а и нашето държание спрямо тях.

Освен това учените достигнали до извода, че "при топло" хората са склонни да дадат, докато "при студено" - да вземат или да задържат нещо за себе си.

Публикуваното в списание "Science", изследване, доразвива тезата, че физическата дистанция между индивидите също влияе на социалните отношения между тях.
Взето от www.napitki.bg

Няма коментари: