понеделник, 18 май 2009 г.

Ликьорът

Думата „Ликьор” идва от латинското ”липус фейсър” /топя се/. Другото наименование е „кордиал” /в САЩ/, което също идва от латински и означава сърце.

Ликьорът е питие, което трябва да съдържа не по-малко от 2,5% захар от теглото на крайния продукт. Според правителството на САЩ, алкохолното съдържание не трябва да е по-малко от 30 пруфа, но да е до 60 пруфа.
Ликьорите се правят от цветя, билки, цитрусови плодове, ядки, зеленчуци, яйца и много подправки, като за алкохолна база се взимат дестилирани спиртни напитки, като бренди, водка, уиски или чист спирт.

-Те се произвеждат по 3 различни метода:

* Инфюжън/запарване/;
* Дистилейшън;
* Перкулейшън.


Те могат да имат различен цвят и там се крие тяхната сила. Тези напитки са нож с две остриета. Ето защо ние трябва да познаваме техните аромати, пруфове, цветови и вкусови качества. Истинският барман трябва да използва много често ликьорите /но и да знае как/, защото техният вкус, аромат и цвят дават голямо разнообразие на коктейлите. Приготвеният коктейл трябва да има отличен визуален външен вид /първо впечатление/, аромат, гъстота, балансиран вкус и декорация.

-Ликьорите се сервират по няколко начина:

Без лед - охладени около 5 градуса в Кардинал глас;
Върху лед - цял или натрошен;
В шот - B52, Грасхопър /какао и мента/, Слипърс и Нипълс /самбука, бейлис, 4 капки гренадин/.

Взето от bulgarianight.com

Няма коментари: