събота, 16 май 2009 г.

Тайните на перфектното еспресо

Въпрос: Какво по точно е „модерна класика“?
Отговор: Това е нещо, което може да се сравни с утвърдената от историята „класика“ и да се предположи, че ще продължава да има значение в бъдещето.
Такава класика е еспресото, един от есенциалните начини да се насладите на кафето. Но трябва да знаете, че еспресото е като глътка вечност, събрана в мига. Когато направите своята чашка – не можете вече да я отложите за друг час.

В еспресото са съсредоточени най-тънките и слабо доловими вкусове на кафето. Ароматът е концентриран и опияняващ във всички свои оттенъци.
Първото, което е важно да знаете е, че чашката еспресо не бива да бъде по-голяма от 30 мл. Тя се приготвя като горещата вода се излива под налягане от 9 или повече атмосфери през 7 гр ситно смляно кафе. Кафето е от онези субстанции, които имат неповторим вкус, различен от общите категории за „сладко“, „солено“, „кисело“ и „горчиво“.
Процесът на варене не е по-дълъг от 25-30 секунди и един от важните резултати е оцветената в карамелово пяна. Цветът на еспресото напомня „лешниковия“, а във вкуса се усещат нотки на шоколад, карамел, мед и ядки.

Това чудо на химията и физиката насища както тялото, така и духа. То съчетава прозрачността, вдъхновението и творческия замах. В еспресото има повече от 1500 химически съставки и това е причината за комплексния подход към него. При изучаването на рецептите за еспресо, в миналото се е обръщало внимание на генетиката, математиката, биологията и инженерните науки.

Плътността и аромата му припомнят миналото и сами се превръщат в спомен. Изкуство е да се научите да отпивате от чашата с еспресо и да преоткривате вкуса му, да търсите съвършенството на детайлите му, превърнали се в едно цяло. Въпреки всичко най-важно е началото – изберете вида кафе и региона, от който идва, и се уверете, че богатството от вкусове и аромати е хармонично.
Взето от www.millionaire.bg

2 коментара:

Aria каза...

обожавам еспресо. най-доброто досега за мене е италианското.

Алекс каза...

Правилно ;)) И в частност Сегафредо Занетти - най-доброто!