понеделник, 4 май 2009 г.

Коктейлите

Коктейли се пият навсякъде по барове, пъбове и дискотеки като има подходящи за всеки повод или време на годината… Всяка страна си има специфични напитки или комбинация от питиета, но има и такива, чиято популярност преминава националните традиции…
Неразделна част от фиестите на испанските тинейджъри е напитката “калимочо”… За приготвянето му е необходима една бутилка вино, по възможност по-евтино, и малко кока-кола или пепси, в зависимост от предпочитанията. Вярно, че смеската е прекалено проста за истинските любители на коктейлите, но по този начин подрастващите могат да пият алкохол на ниска цена като едновременно с това омекотяват остротата на питието. Между другото, вино разредено с газирана напитка или най-често цитронада с малко лимон е доста популярна напитка по време на горещите летни дни в Испания. За нещастие на подрастващите, калимочо-то, което се предлага по площадите на големите градове в пластмасови чаши, често съдържа повече вино, отколкото кока-кола, а лошото вино те удря по-бързо в главата….

Сериозен проблем на пъбовете в Обединеното кралство е, че затварят в 11 часа вечерта така че, ако искате да продължите трябва да потърсите някой нощен клуб. Изниква обаче още един проблем и това е, как да останете във форма цяла нощ като чашките с алкохол следват една след друга. Ето, че разрешението се появило като по чудо през 1995-а година, когато на британския пазар пристигат първите кутийки с тонизиращата австрийска напитка Ред Бул. Оттогава насам, простият коктейл водка-Ред Бул се превърна в истински хит за нощните заведения, като само британците изпиват една четвърт от милиард дози Ред Бул произвеждани годишно в света! Наред с прехвалените качества на тонизиращата напитка, в много страни отношението към нея е повече от отрицателно и тя е чисто и просто забранена.

Поляците пият националното си питие, каквото е водката чисто, изстудено и без разредител, но чужденците, които отсядат в страната ценят изключително два коктейла на базата на водката: шарлота и камикадзе. Камикадзето е смеска от водка, кюрасо и лимонова кора, която се сервира в шест малки чашки, които се изпиват наведнъж. Шарлотата е по-мека и проста за подготовка: приготвя се от водка Зубровка и ябълков сок. Пропорциите не са фиксирани точно и се оставят на предпочитанията на консуматорите. Шарлотата се сервира с лед и понякога с малко канела.

Възможностите за приготвяне на коктейли са практически неограчени. Доказва го разнобразието от предложения, които откриваме в различни български заведения. Но класическите коктейли са само 15. Правилото е да не се смесват повече от два вида твърд алкохол и в количества не по-големи от 40 милилитра, отбелязва барманът Момчил. Една водка с портокалов сок се оказва даже полезна след тежък работен ден, уверява той. Американски учени са открили, че комбинация на алкохол и плодове увеличава действието на антиоксидантите. Така коктейлите се оказват и полезни за здравето. Най-подходящият алкохол за забъркване на коктейли у нас е водката и затова много се залага на коктейли с основа водка. Много популярни са Bloody Merry - водка и доматен сок, както и Sex on the beach - водка, гренадин и портоколов сок. Актуализираната версия в менютата е вместо с портокалов, със сок от ананас. Всичките те обаче отстъпват пред коктейла Кайпириня. Сред модерните коктейли много поръчван е Mojito. Това е коктейлът с най-много вариации и затова е истински късмет да се намери заведение, където го правят добре. Сред най-уважаваните коктейли си остава класическата Маргарита - джин, текила, кюрасо и лимонов сок, разбит лед в чаша с венец от сол. Повечето български бармани допускат голямата грешка като правят украсителен ръб на чашата със захар. Захарта разваля коктейла. Хит сред тинейджърите в последно време е напитката, съчетание от ром, водка, лед и плодове. В борбата за клиенти се предлагат коктейли с доста предизвикателни еротични имена. Много вървят и коктейли с имена на филмови звезди. Атрация напоследък са и китайските коктейли като например джин с тоник, водорасли и плодове. Барманите залагат на печелившите рецепти. Мастиката е много консумирана напитка и по тази причина много търсен е типично българският коктейл "Облак" - мастика, мента и лед. Мастиката с джин се превръща в коктейл "Милионер" , а мастика със студено шампанско - "Хемингуей".
Сервира се и голямо разнообразие от коктейли, които не съдържат алкохол, въпреки че специалистите протестират срещу понятието "безалкохолен коктейл", защото такова понятие според тях няма. В новопоявилите се кофи шопове предлагат всякакви студени коктейли независимо от сезона- фрапучино, фраголино, чиноминт и други. Те изместиха познатите доскоро шейкове с мляко.
Взето от http://www.hapcheto.com

Няма коментари: