вторник, 5 май 2009 г.

Алкохолът и полът

През 1984 е. Джерълд Ланд-Бьрг писа: „В нашето общес­тво възпитаваме децата, докато станат на 10, 12, или 14 години. После ги хвърляме в океан от алкохол, без да сме ги научили да плу­ват. Някои оцеляват, други потъват, а ние не можем да кажем предварително кое дете какво ще направи."

Главния проблем е, че в почти всички западни страни алкохолът е общест­вено приет наркотик. Той е вещество с много слаби хранителни качества: съ­държа енергия, но не дава протеини и ви­тамини. Ако тази енергия е повече от не­обходимата за организма, се превръща в мастна тъкан (това обяснява биреното шкембе при някои мъже на средна въз­раст).

Чистият алкохол няма вкус и цвят, за целта в напитките са добавени специални съставки. Те се различават и по процент­но съдържание на алкохола. Разликите е количеството алкохол в 100 мл са довели до понятието .стандартно пиене". То съ­държа 10 г. чист алкохол и чрез "него могат да бъдат сравнени различни по вид алко­холни напитки.

Повечето от младите, които пият, употребяват само един вид напитки. Предпочитат бирата пред виното и концентратите, а девойките - най-често вино­то. Пристрастените имат навика да смес­ват напитките.

Три четвърти от възрастните употре­бяват алкохол - някои умерено, други зло­употребяват. Мнозина са започнали да пият в юношеските години. Проучване по­казва, че един от четирима гимназисти пие редовно - поне веднъж седмично. Сред 20-годишните в Австралия седем от десет мъже и шест от десет жени имат съ­щата норма.

Броят на жените, употребяващи алко­хол, е по-малък от този на мъжете. За сметка на това еднакво количество алко­хол въздейства по различен начин на по­ловете. Женският организъм понася много по-зле алкохола от мъжкия, защото жени­те имат повече мастни тъкани (а точно те го абсорбират) и по-малко телесна теч­ност (която го неутрализира). Алкохолът не се включва в процесите на храносми­лането. През стените на стомаха и черва­та преминава направо в кръвта. Тя го от­нася до черния дроб и други части на тяло­то, където се абсорбира предимно от мас­тните тъкани, включително и от мозъка.
Взето от kupon4e-bg.com

Няма коментари: