понеделник, 1 декември 2008 г.

„Cointreau Caviar” – РЕВОЛЮЦИЯ. Ликьор във формата на малки перли.

Изследователския екип на Коантро изобрети алкохол на зърна чрез съвременна молекулярна технология. Новата напитка или по-скоро перли носи звучното и недвусмислено име „Cointreau Caviar” (разбирай Коантро-Хайвер).
След дълги години, в които различните производители на напитки наистина изчерпаха своя арсенал от предлагани продукти - Rémy Cointreau - изстреля барманството и коктейлната култура в нова ера.
Вдъхновени от фамозния готвач и експерт в молекулярната кулинария Адрия Феран, учените на френската фирма започват да търсят начини да трансформират световно известния си ликьор „Cointreau” от течно в твърдо състояние. За да са напълно сигурни в крайния успех те се свързали със своя сънародник - Фернандо Кастелон – признат в барманските среди експерт по миксология (дисциплина в барманството показваща възможността на човека зад бара да смесва напитки в коктейлни рецепти).
След почти година упорит труд и множество експерименти екипът успял да получи невероятни, златисти, пълни с ароматно Коантро перли, които само чакат да се разтворят в една прекрасна симфония на вкусовете. Процеса е известен като „сферификация” и досега се е считало, че е невъзможно алкохол да премине в твърдо състояние.
Мнозина са се опитвали да приготвят подобни алкохолни „топчета”. Известен успех имал и бармана Eben Freeman от Ню-Йорк, които успял през 2006 г..да „заобли” коктейла „Кейп Кодър” (водка, сок боровинка и лайм). През 2007 г. готвача на Чикагския ресторант „Алинея” Grant Achatz сервирал тропически десерт с малки сферички пълни с тъмен ром.
Реакциите им когато научили за „Cointreau Caviar” били нещо от рода на „Нямам търпение да го видя” прецедено през зъби стиснати от яд…
Сега и двамата могат да си закупят всички необходими инструменти и химикали побиращи се в един средно голям куфар именно от Коантро. Защото перлите все още се приготвят ръчно като се използва спринцовка.
Бройките на комплектите са наистина ограничени и се предлагат на тесен кръг реномирани заведения, цената не се споменава.

Взето от www.bardom-bg.com

2 коментара:

Plamen Bakalov каза...

Колегата е пропуснал да спомене, че статията е взета от BARDOM-BG!
:)

Алекс каза...

Вярно, наистина съм пропусна. Сега ще оправя грешката, мерси за забележката. Разсейвам се понякога и пропускам.