събота, 13 декември 2008 г.

И един усмихнат барман

Малко хора знаят, че родината на баровете е Америка.

В Новия свят ги "донасят" преселниците - испанци, португалци, холандци. Първите барове тук нямат нищо общо с тези, които свикнахме да посещаваме днес. Това са обикновени питейни заведения, разделени на две части - бюфет и помещение за публика, оградено с бариера (от англ. дума barrier). Всъщност от тук идва и самото название "бар".

По време на великото преселение златотърсачите и ловците намирали там всичко необходимо за оскъдния си бит, а имали възможност да поспрат, за да си починат и побъбрят.

През XIX век баровете започват да се модернизират. На мястото на големия дървен плот се появяват красиви метални стойки - значително по-високи от дървените. Онова, което липсва, са столовете. В годините, когато основният девиз на хората звучи кратко: "Времето е пари", посетителите не се задържат в такива заведения - те само минават, за да си купят това-онова. Ползата в случая е двойна, защото с повечето минувачи нараства и оборота на заведението.

В края на XIX век в американските барове се появява още едно нововъведение. Стопаните започват да сервират най-различни сандвичи, които обикновено слагат в големи чинии върху стойките. Идеята се оказва много ефикасна. Посетителите се увеличават, а и приходите на стопаните непрекъснато растат. Но тежкото икономическо положение - особено в началото на нашия век, и по-точно преди Първата световна война - слага край на подобно "разточителство". Идеята умира, за да се роди вече в наше време.

И така барът от Америка завладява света. Днес той е част от начина да прекараш времето си в кръга на познати и приятели, да хапнеш и да пийнеш по нещичко извън дома. В еднаква степен това важи за големия шумен град и за по-тихото провинциално всекидневие.

Днес наблюдаваме и нещо друго. Все по-често думата "бар" става притежание на дома, на домашния уют. Нищо ново под това небе. Така, както музиката от големите сцени дойде у дома чрез аудиокасетите, както киното от големия екран се премести на домашния, така изглежда се случи и с баровете.

Домашният бар наистина е много комфортно "съоръжение". Който го има у дома, сигурно се е убедил в удобството му. Какво представлява той? Нищо особено - висока стойка (облечена в дърво, теракот или метал) предназначена за приготвяне и сервиране на напитки, високи столове около нея и... желателно присъствие на един усмихнат "домакин" около него. Впрочем, не ви ли се струва, че това е едно от най-мъжките места в домакинството? А за да бъде мъжът винаги на върха, той трябва да знае няколко малки тайни: например да има винаги подръка миксер, лъжица с дълга дръжка, висока стъклена чаша, стъкленица с мерки, няколко комплекта различни по големина и форма чаши и... много рецепти.
Взето от www.udoma.com

Няма коментари: