понеделник, 16 ноември 2009 г.

Съюзът на пивоварите: Българската бира е натурална, здравословна и качествена


Водещи производители обясняват дали в пивото има консерванти и доколко съставките му са български

Съюзът на пивоварите в България през април започна кампания с цел да запознае потребителите с високото качество и естествените съставки на пивото, произвеждано в страната, с традициите и ритуалите за консумацията му. "Бирата съдържа редица естествени съставки, които са неизменна част от здравословния начин на живот. Тя се произвежда от малц, вода, хмел и мая, комбинацията от които гарантира получаването на пиво с високо съдържание на протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Тези натурални съставки в съчетание с европейското ниво на произвежданите в страната марки са в основата на отличното качество на родната бира", каза Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите. Той добави още, че като представител на социално отговорна индустрия държи да подчертае, че най-важна остава умерената консумация.

До момента по линия на деветмесечната кампания се проведоха Първият бирен салон в страната с акцент върху дегустацията на пиво и посещения на журналисти в основните пивоварни. Предстои втори бирен салон, както и кампания по изработване на българска бирена чаша. Инициативата е подкрепена и от комуникационна кампания в интернет, външна реклама и радиоигра. Паралелно текат активности по създаване на Българско бирено общество, форум за обмяна на информация във Facebook, срещи с европейски експерти. Кампанията е финансирана с обединените усилия на членовете на Съюза на пивоварите. "Болярка – ВТ" АД, "Загорка" АД, "Каменица" АД, "Карлсберг България" АД и "Ломско пиво" АД.

В тази връзка сп. "Регал" се обърна с доуточняващи въпроси към представителите на основните производители в страната, за да изясни двете ключови твърдения – че бирата е натурална и че е българска.

Александър Бринкеринк, мениджър "Пивоварна" , "Загорка" АД
В пивоварна "Загорка" процесът на стабилизиране на пивото се случва по два основни начина. Първият се състои в стабилизиране на общото количество полифеноли чрез намаляването и конвертирането им в неактивна форма, използвайки PVPP (Divergan). Вторият начин е стабилизиране чрез селективна абсорбция на протеини посредством употребата на стабилизатор Daraclar, който отговаря на изискванията на закона за чистотата на немската бира. Важно е да подчертаем, че и в двата случая – PVPP и Daraclar, са продукти, които спомагат за процеса на стабилизиране и играят ролята на филтър, но не участват в крайния състав на готовия продукт. Ние не използваме консерванти като аскорбинова киселина, калиев сорбат, натриев бензоат и др.


Николай Добрев, Производствен директор в "Карлсбeрг България" АД
"Карлсберг България" не използва консерванти в производството на своите продукти. Стабилизирането на пивото става по класически методи – дълго отлежаване и избистряне при ниска температура. По този начин начин се получава флокулиране и утаяване на маята и пивото се избистря по естествен път. При бутилиране пивото се пастьоризира за получаване на по-голяма трайност.

Ханс-Арнд Даанкен, мениджър "Пивоварна Хасково", "Каменица" АД
Не ползваме консерванти, но в пивоварната промишленост по принцип се ползват помощни материали като Ксерогел (Xerogel) и PVPP, които внасяме от Германия.
Ксерогелът е инертен материал под формата на прах, който абсорбира белтъчините. Използва се преди филтрация на всички бири без безалкохолната.
При производството на безалкохолна бира се използва PVPP – инертен абсорбиращ полифенолите материал, който също се използва преди филтрация. И двата не са химикали и не участват в химична реакция, както например се случва с някои химически вещества, означавани с Е. След като окажат въздействието си, те се отстранява от процеса. Имат абсорбиращо физическо въздействие.
Бирата се стабилизира чрез пастьоризация, без привнасянето на химикали.


инж. Нейко Неков, зам.- директор по производствени въпроси, "Болярка" АД
Пивото е естествен продукт, който се получава от натурални съставки. Всички негови вкусови и ароматни качества се оформят по технологичен път в процеса на производство. По същия начин стабилността на пивото се получава по технологичен път в процеса на производството на пиво и не е необходимо да се използват консерванти.


Каква част от продуктите, които използвате при производството на бира, се произвеждат в България и каква са внос?

Александър Бринкеринк, мениджър "Пивоварна" , "Загорка" АД
Приблизително 20-25% от материалите, които използваме, са внос, всичко останало се набавя от България.

Ханс-Арнд Даанкен, мениджър "Пивоварна Хасково", "Каменица" АД
От трите основни съставки на бирата – вода, малц и хмел, единствено хмелът се внася. Също така част от малца при производството на лицензионните марки се внася. Съвсем приблизително, средно около 95% от съставките за производството на нашата бира са местни

Димитър Пашков, Директор "Снабдяване и логистика" в "Карлсберг България" АД
При използването на суровини и материали нашата компания спазва спецификациите, които са еднакви за цялата "Карлсебрг груп" по света. В случай че българските производители преминат одит от специалисти на групата (стандартна процедура при избор на доставчици) и могат да гарантират постоянно качество на доставките си, те винаги са предпочитани от нас.

инж. Нейко Неков, зам.- директор по производствени въпроси, "Болярка" АД
Основните суровини за производство на пиво са вода, ечемик, хмел и пивни дрожди. Естествено при нас използваме вода от местни извори, които са в планината на около 40 км от Велико Търново. Ечемикът, който използваме, е изцяло български, като в години, когато има недостиг, сме внасяли малц, който е от страни от ЕС. Хмелът, който се произвежда в България, не е достатъчен, за да обезпечи производството на пиво в България. Съотношението между хмела, който е от България и от внос, е различно, като зависи от годината и реколтата, но над 70% винаги е от внос. Пивоварните дрожди, които използваме, са от институтите по пивоварство Weihenstephan, Freising и VLB Berlin – Германия. Материалите, които се използват за филтрация на пивото, са изцяло вносни. Същото се отнася и за препаратите за почистване и дезинфекция. Малка част от материалите при опаковането са от внос, всички останали са местно производство от България.
Взето от www.regal.bg

Няма коментари: