четвъртък, 10 септември 2009 г.

Алкохолът и активността ни

Хората, които употребяват малки и умерени количества алкохол са много по-активни от въздържателите

„Хората, които употребяват алкохол, не само са по-активни от въздържателите, но и активността им се увеличава с увеличаване на количеството алкохол”, казва водещият автор на изследването Майкал Френч, от Университета в Маями.”Има силна връзка между количеството алкохол и физическата активност. Но при всички положения, резултатите не означават, че трябва да пием повече за да имаме много сили, защото алкохолът има и много отрицателни ефекти върху здравето ни”, казва Френч.

Екипът анализира информация от изследване, проведено с 230 000 американци и открива силна статистическа връзка между употребата на алкохол и способността за извършване на умерени до енергични упражнения.

Според резултатите, жените, които са употребявали алкохол, правят упражнения 7,2 минути повече на седмица от тези, които са се въздържали. Дамите, които са пиели умерено- 5,7 минути повече. Пиещите средни количества- 10,1 минути, а прекаляващите с алкохола- 19,9 минути повече. Като цяло, резултатите показват, че пиенето е свързано с 10,1% увеличение на вероятността за осъществяване на силна физическа активност. Резултатите при мъжете са били сходни.

Разбира се, Френч е съгласен, че здравословните проблеми, до които може да доведе алкохолът надвишават силно ползите от него. Но все пак иска да покаже, че когато е умерено, дори смятаното за вредно може да бъде полезно. Както и, че дори и даден нездравословен избор, може да доведе до практикуване на нещо полезно за здравето ни.
Взето отecomedia.bg

Няма коментари: