вторник, 1 септември 2009 г.

Здравни факти за кафето

Кафето повишава ефективността на антибиотиците. До този извод стигнали немските учени от университета Мегихед. След добавянето на кофеин към антибиотик, действието на лекарството за лечение на синя пъпка се увеличило 2 пъти, а за стафилококи – 4 пъти. Кафето не е противопоказно за бременните. Бъдещата майка може спокойно да изпива до 3 чаши кафе на ден, без да се притеснява за здравето на бебето, при условие, разбира се, че бременността протича без усложнения.

Кафето предпазва от подагра. По данни от изследване, което било проведено в САЩ в продължение на 6 години и обхванало 50 хиляди мъже, 4 и повече чаши кафе на ден понижават риска от развитието на подагра с 40%.

Кофеинът облекчава болката в мускулите. Учените от университета в щата Джорджия препоръчват през първата седмица от активни занимания със спорт да се изпиват по 2 чаши кафе преди загряването. Това подтиска чувствителността към мускулната болка.

Кафето предпазва от цироза. Всяка допълнителна чаша кафе на ден намалява риска от алкохолна цироза на черните дробове с 22%. До такъв извод стигнали американските учени, публикували отчет от изследване на 125 580 мъже и жени в сп. Archives of Internal Medicine.

Кафето намалява вредата от тютюнопушенето. Рискът от рак на пикочния мехур при пушачите е 7 пъти по-голям. Но ако човек е активен потребител на кафе, то този риск е само 3 пъти по-голям. Тези данни са били публикувани в Journal of Epidemiology and Community Health. И все пак онколозите ни напомнят, че най-добрият начин за профилактика на рака на пикочния мехур е пълното отказване от цигарите.
Взето от www.coffeeland.bg

Няма коментари: